• Šetnje na 17. Beogradskoj internacionalnoj nedelji arhitekture

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U okviru programa 17. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture, koja se održava od 26. maja do 7. Jula, na programu je nekoliko vođenih šetnji kroz značajne arhitektonske i urbanističke lokacije u Beogradu. Prijave su obavezne i primaju se popunjavanjem formulara na sajtu www.bina.rs, na stranici svake pojedinačne šetnje.

    U nedelju, 5. juna na programu je šetnja “Urbane memorije Donjeg Dorćola”, koja će biti organizovana u tri celine. O prvom segmentu će govoriti Bojana Ibrajter Gazibara iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Ona će dati osvrt na jevrejsko i otomansko nasleđe i druge važne odrednice koje čine kulturološke slojeve ovog istorijskog dela grada. O drugom delu, arhitekturi, urbanizmu i nerealizovanim projektima međuratnog perioda govoriće dr Vladana Putnik Prica, sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koordinatorka Docomomo Srbija. Treći deo, arhitekturu i urbanizam druge polovine 20. veka i savremenu arhitekturu pripremila je dr Dragana Mecanov, istraživačica iz Docomomo Srbija. Šetnja počinje u 10h a okupljanje je ispred Sportskog centra 25. Maj (Tadeuša Košćuška 63).

    Šetnja “Mia Dorćol” zakazana je za petak 10. jun u 14:30, sa okupljanjem na adresi Braće Baruh 26. Radi se obilasku istoimenog poslovnog objekta koji je predstavlja svojevrsni omaž početnom periodu industrijalizacije Beograda. Nasleđe industrijske arhitekture Beograda s početka 20. veka, koje još uvek karakteriše područje Donjeg Dorćola, bilo je neposredni uzor pri stvaranju iskrene i svedene savremene arhitekture. Šetnju će voditi Vladimir Đorić i Milka Gnjato iz Zabriskie studija.

    U nedelju 19. juna u 10 časova biće organizovana šetnja Terazijama koju vodi Bojana Ibrajter Gazibara iz  Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda. Šetnja kroz arhitekturu Terazija, koje  imaju status kulturnog dobra, posvećena je istoriji i urbanizmu ovog prostora, spomenicima kulture – Palati Albanija, zgradi Hempro, Terazijskoj česmi, Hotelu Moskva, Palati Penzionog fonda, Palatama Anker i Atina i Krsmanovićevoj kući na Terazijama, kao i nerealizovanom projektu Terazijske terase. Okupljanje je kod Terazijske česme.

    Za petak, 24. jun u 15:30 zakazan je obilazak Jadransko podunavske banke (bivšu Jugobanke), koji će voditi Hajna Tucić, istoričarka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Zgrada filijale banke u novom sedištu u Beogradu sagrađena je pre više od sto godina i dominira jednom od glavnih beogradskih raskrsnica, ulica Kneza Miloša Obrenovića i Kralja Milana Obrenovića. Impozantna ugaona trospratnica ističe se kao jedan od najraskošnijih objekata Beograda i reprezentativno ostvarenje beogradske arhitekture između dva svetska rata, u kome je prvobitno bio najveći novčani zavod u kraljevini SHS/Jugoslaviji i u kome je.kontinuirano održavana prvobitna namena banke. Okupljanje je ispred ulice Kralja Milana 11.

    U nedelju 26. juna biće organizovane dve šetnje. Prva je šetnja Generalštabom sa okupljanjem U 12 časova ispred ulaznog paviljona objekta A (Kneza Miloša 33-41), koju vodi Bojan Kovačević. Ovaj kompleks se smatra najznačajnijim projektantskim delom Nikole Dobrovića, ali i jednim od najboljih objekata izvedenih u XX veku na ovim prostorima. Nakon što su snage NATO-a bombardovale 1999. ovaj objekat, u dva navrata, i nakon rušenja segmenata objekta iz bezbednosnih razloga, pokrenuta je  inicijativa za rekonstrukciju kompleksa, nakon njegovog proglašenja za zaštićeno kulturno dobro 2005. godine. 

    Šetnju od 18 časova pod pod nazivom “Istorijat Beogradske tvrđave, sa osvrtom na nerealizovani projekat arhitekte Nikole Dobrovića” vodiće Aleksandar Božović (Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda). U okviru studije “Obnova i izgradnja Beograda: konture budućeg grada” Dobrović je predvideo izgradnju političko-sportskog stadiona u zoni Donjeg grada Beogradske tvrđave, dok je na platou Gornjeg grada Beogradske tvrđave osmislio „vertikalnu nadgradnju” odnosno izgradnju objekata od državnog značaja, među kojima su  bili Narodna skupština i Panteoni muzej NOB-a.  

    Tokom prvog vikenda BINE, 28. i 29. avgusta, bile su organizovane šetnje “Narodna biblioteka Srbije / Proširenje depoa” koje su vodile arhitekte Đorđe Alfirević i Zoran Radojičić, “Novi vek Ložionice” (Anđela Karabašević Sudžum i Vladislav Sudžum “Muzej savremene umetnosti u Beogradu / proširenje” (Branko Stanojević i Dejan Todorović i “Večernja šetnja Gardošem” (Aleksandar Stanojlović)

    Poseban program BINA izlet ove godine posvećen je gradu Šapcu. Voditelji programa pod nazivom “Transformacija javnih prostora u Šapcu u periodu od 2015-2020”, zakazanog za 4. Jun od 14 do 20h, sa polaskom sa autobuskog stajališta na Studentskom trgu, vodiće Milena Zindović (ŽAD) i Igor Marsenić. U periodu između 2015. i 2020. godine u Šapcu je okupljen kreativni tim mladih umetnika, arhitekata i urbanista, koji su uz snažnu političku podršku dobili priliku da osavremene javne prostore Šapca i time utisnu novi savremeni sloj u kompleksni identitet grada. U tom kratkom periodu realizovan je veći broj projekata uređenja javnih gradskih prostora, kao i veći broj savremenih skulptura i umetničkih murala u javnom prostoru, koje će moći da pogledaju posetioci programa BINE.

    Tematske šetnje kroz arhitekturu grada namenjene najširoj publici organizuju se u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, udruženjem DO.CO.MO.MO Srbija, Društvom arhitekata Beograda (DAB), Ženskim arhitektonskim društvom (ŽAD) i drugima.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Isplata stipendija i kredita za učenike i studente

    Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije obaveštava učenike i studente korisnike stipendija za izuzetno nadarene učenike da isplata pete i šeste mesečne rate ovih stipendija za školsku […]

    Leto do ponedeljka, temperature i do 30 stepeni

    U Srbiji će temperatura do ponedeljka imati letnje vrednosti, do 30 stepeni. Danas će biti pretežno sunčano, a krajem dana moguća je prolazna, umerena oblačnost. Najviša temperatura daleko od […]