• Šezdeset škola izabralo besplatne udžbenike, tradicionalni izdavači kažu da nisu menjali cene

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Za opremanje dva školarca na početku škole potrebna je prosečna plata. Najveća stavka u tim troškovima su udžbenici. Preko Fondacije „Alek Kavčić“ moguće je i besplatno doći do udžbenika, a izbor je na školama, odnosno savetima roditelja.

    Poslednji dani avgusta rezervisani su za kupovinu udžbenika. Roditelji deteta koje kreće u prvi razred kažu da je za četiri predmeta potrebno 5.700 dinara, dok drugi ukazuju na to da u Grčkoj ministarstvo izda knjige za celu zemlju i deli ih besplatno prvi dan kad se krene u školu.

    Ove godine škole su mogle da izaberu i besplatne udžbenike fondacije „Alek Kavčić“. Tu opciju iskoristilo je šezdesetak škola.

    U osnovnoj školi „Đura Jakšić“ u Zaječaru iz besplatnih knjiga učiće tri četvrtine đaka.

    „Od 1. do četvrtog razreda roditelji su se izjasnili za. Šesti i osmi su se takođe izjasnili za udžbenike, dok su se za peti i sedmi izjasnili protiv toga i mi smo ispoštovali ono što su nam roditelji rekli“, kaže Saša Vojnović.

    Koliko je njihovih udžbenika skinuto sa interneta u Fondaciji ne znaju, ali znaju da su podelili oko 25.000 štampanih udžbenika iz kojih će učiti oko 7.000 osnovaca, piše RTS.

    Aleksandar Kavčić navodi da ima mesta gde su direktori i nastavnici bili izričito protiv besplatnih udžbenika. „Ako su besplatni, nije naše da ulazimo zašto je to tako, ali ja se pitam – ko može da bude protiv besplatnih udžbenika“, dodaje Kavčić.

    U najvećoj kraljevačkoj školi sa oko 1.200 učenika, među udžbenicima nema besplatnih iz ponude Fondacije.

    „Nakon izbora i predloga Stručnih veća, Nastavničko veće je dalo saglasnost na njihov predlog, a Savet roditelja je dao svoje mišljenje i saglasnost na odluku Nastavničkog veća. Mi smo odluku dostavili ministarstvu i ona je obavezujuća“, kaže Marina Vučinić, direktorka OŠ „Četvrti kraljevački bataljon“.

    Koliko koštaju udžbenici kod tradicionalnih izdavača

    Tradicionalni izdavači kažu da cene udžbenika nisu menjali. Komplet za prvi razred košta 6.390 dinara, za četvrti je 900 dinara skuplji.

    Ognjen Šijan, direktor prodajnog tima „Klet“, „Novi Logos“ i „Freska“, kaže da se u petom razredu izučava devet predmeta i cena je 11.450 dinara, dok je cena kompleta za 11 predmeta u osmom razredu 14.650 dinara.

    U okruženju besplatne udžbenike za sve osnovce imaju Slovenija, Hrvatska, Severna Makedonija, a od ovog septembra i Crna Gora.

    Udžbenici se kupuju u Srbiji i Bosni i Hercegovini, osim u Republici Srpskoj, gde su besplatni za niže razrede, a u Banjaluci za sve osnovce.

     

    Za opremanje dva školarca na početku škole potrebna je prosečna plata. Najveća stavka u tim troškovima su udžbenici. Preko Fondacije „Alek Kavčić“ moguće je i besplatno doći do udžbenika, a izbor je na školama, odnosno savetima roditelja.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija