• Simptome korone ima 36 građana koji su se vratili sa letovanja

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Otkako je uveden sistem nadzora za ljude koji se vraćaju sa letovanja, pre svega iz susednih zemalja, evidentirano je 36 osoba sa simtomima kovida, rekao je za RTS epidemiolog Predrag Kon.
     
    Ovaj sistem se prvi put primenjuje u zemlji i najvažnije je da funkcioniše. Presek je rađen na 23.000 i do tada je registrovano 36 osoba sa simptomima koronavirusa. Mi trenutno imamo import virusa, a od građana zavisi da li će se javiti u kovid ambulante, naravno ako imaju simptome. Niko ne može da zaustavi virus, ali ovaj sistem je napravljen da ga uspori,  što smo za sada uspeli„, kaže Kon.
     
    Prema rečima doktora Kona, nije bilo teških epidemioloških slika kod osoba kod kojih su registrovani simtomi kovida po povratku iz inostranstva. Uglavnom su to temperatura praćena kašljom, gubitak ukusa i mirisa.
     
    Virus i dalje ima visok potencijal prenosa i nikako ne smemo da se opustimo, posebno imajući u vidu epidemiološku situaciju u okolnim zemljama„, naglasio je Kon.
     
    Kon kaže da neće biti karantina klasičnog tipa, već da ono što se sprovodi je da kontakti idu u samoizolaciju.
     
    Mere se neće pooštravati, ali treba pooštriti kontrolu sprovođenja mera jer je važno da produžimo ovu prihvatljivu situaciju i tokom oktobra kako bi sproveli vakcinaciju protiv gripa. Ljudi koji bi trebalo da se vakcinišu ima oko dva miliona ali taj nivo vakcinacije nikada nije postignut. Na rapolaganju će biti oko 700.000 doza vakcine protiv gripa a biće nabavljeno još ako bude bilo potrebe„, rekao je Kon.
     
    Sistem nadzora u školama i domovima funkcioniše 
     
    Kada je reč o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, sa početkom školske godine nije povećano širenje virusa, a sada predstoji povratak studenata u domove.
     
    Studenti se useljavaju i sada i krajem oktobra. Pregled je obavezan pa se na osnovu procene eventualno i testiraju. Pred Zavodom za zaštitu studenata je ogroman posao ali oni imaju i iskustvo i kapacitet da obave taj posao„, naglasio je Kon.
     
    Kako kaže, nadzor u školama funkcioniše. Do sada su 24 škole u Beogradu zahvaćene, ali su u pitanju pojedinačni slučajevi.
     
    Ta deca su izolovana i sprečen je prenos. Kada je više prisutan virus, onda se i brže prenosi ali je važno da je sistem napravljen i da funkcioniše„, naglasio je Kon. 
     
    Kada je reč o naglom pogoršanju epidemiološke situacije u zemljama regiona i Evrope, doktor Kon kaže da se njima desilo ono što se nama desilo u julu kada je došlo do popušanja mera i ubrzanog širenja virusa.
     
    Suština je u svesti svakog pojedinca. Mi jesmo disciplinovani ali da li ćemo uspeti i nadalje da održimo ovu situaciju zavisi isključivo od nas. Na nama je sada da sprečimo ubrzanje širenja virusa a najrizičnija su masovna okupljanja i slavlja„, zaključio je epidemiolog predrag Kon.

    Otkako je uveden sistem nadzora za ljude koji se vraćaju sa letovanja, pre svega iz susednih zemalja, evidentirano je 36 osoba sa simtomima kovida, rekao je za RTS epidemiolog Predrag Kon.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Treći dan potrage za dvogodišnjom Dankom Ilić

    Potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić, nakon što je obustavljena pretraga terena, ušla je u treći dan. Policija je saopštila da nastavlja intenzivan operativan rad radi utvrđivanja svih […]