• SINDIKAT: Predlog Vlade Srbije o minimalcu neprihvatljiv

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Predlog Vlade Srbije da se povećanje minimalne cene rada kreće u rasponu od četiri do šest odsto za sindikate je neprihvatljiv, izjavio je za Biznis.rs predsednik Ujedinjenog granskog sindikata „Nezavisnost“ Zoran Stojiljković.

    On navodi da je predlog Vlade neprihvatljiv ne samo za sindikate, već i za same zaposlene i građane Srbije imajući u vidu društvene nejednakosti i nivo minimalne zarade, koja je ispod minimalne potrošačke korpe.

    Čak i ako se socijalni indikatori, odnosno minimalna potrošačka korpa stave na stranu, prema njegovim rečima, postoji mogućnost za veće povećanja ukoliko se u obzir uzmu ekonomska očekivanja.

    „Ukoliko uzmemo u obzir da Vlada Srbije za sledeću godinu najavljuje rast BDP od šest odsto i ako se na to doda očekivano kretanje inflacije i zaposlenosti, odnosno nezaposlenosti i produktivnosti, dvocifreno povećanje je sasvim moguće“, kaže predsednik UGS „Nezavisnost“.

    Ukoliko u međuvremenu ne bude dogovora poslodavaca i sindikata, minimalnu zaradu odrediće vlada.

    „Nadam se ovo nije poslednja reč Vlade Srbije. Treba sačekati i videti šta će se dešavati narednih desetak dana“, navodi Stojiljković.

    Inače, na samom početku pregovora o takozvanom minimalcu, UGS „Nezavisnost“ insistirao je da se do 2021. godine minimalna cena rada izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom, što bi iznosilo 37.000 dinara, odnosno povećanje od 25 odsto.

    „Dvocifreno povećanje bi nam ostavilo mogućnost da makar naredne godine ostvarimo ono što smo se dogovorili pre dve, tri godine. Tu mi vidimo zonu dogovora. Sve ispod toga je neprihvatljivo“, zaključio je Stojiljković.

     

    Predlog Vlade Srbije da se povećanje minimalne cene rada kreće u rasponu od četiri do šest odsto za sindikate je neprihvatljiv, izjavio je za Biznis.rs predsednik Ujedinjenog granskog sindikata Nezavisnost Zoran Stojiljković.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija