• SINDIKAT SLOGA: Borba rudara za život mora biti veća motivacija od profita

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, 6. avgust, Dan rudara, dočekuju sa ogromnom tugom i velikom gorčinom zbog tragedije koja se dogodila 1.aprila u rudniku uglja “Soko” kod Sokobanje kada je od gušenja metanom umrlo osam rudara, a 18 povređeno.

     

    Oni navode da je ogromna tuga kada rudar, odnosno rudari poginu na radnom mestu zarađujući koru hleba za sebe i svoju porodicu, ali je gorčina još veća kada institucije države, poput  tužulaštva u Aleksincu donesu sramnu odluku da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kog lica, tvrdeći da nema elemenata nekog od krivičnih dela koje se gone po službenoj dužnosti.

     

    – Zbog toga, ove godine, umesto tradicionalne čestitke pozivamo rudare širom Srbije koji smatraju da uslovi u jamama nisu bezbedni i da im je život ugrožen, da ne prihvataju opravdanja i razloge za koje i sami znanju da su besmisleni i da su im životi silaskom u nesigurna okna i jame ugroženi. Organizujte se u sindikate i stanite sa radom poput rudara u Senjskom rudniku 6. avgusta 1903. godine kada je takođe zbog tragedije pokrenut štrajk i kada su za odgovorne za nesreću u rudniku umesto vlasnika i nadzornika optužili troje rudara, kažu iz sindikata.

     

     

    Sindikat podseća da borba rudara za život, zdravlje i bolje uslove rada mora biti veća motivacija od borbe vlasnika za profit.

     

    – Velika je sramota da su uslovi u srpskim rudnicima 100 godina kasnije i dalje očajni, da je rudarima bezbednost na radu ugrožena, a zarade nedostojne osnovne potrošačke korpe, kaže Sindikat Sloga u svom saopštenju.

     

     

    Udruženi sindikati Srbije Sloga, 6. avgust, Dan rudara, dočekuju sa ogromnom tugom i velikom gorčinom zbog tragedije koja se dogodila 1.aprila u rudniku uglja “Soko” kod Sokobanje kada je od gušenja metanom umrlo osam rudara, a 18 povređeno.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Isplata stipendija i kredita za učenike i studente

    Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije obaveštava učenike i studente korisnike stipendija za izuzetno nadarene učenike da isplata pete i šeste mesečne rate ovih stipendija za školsku […]

    Leto do ponedeljka, temperature i do 30 stepeni

    U Srbiji će temperatura do ponedeljka imati letnje vrednosti, do 30 stepeni. Danas će biti pretežno sunčano, a krajem dana moguća je prolazna, umerena oblačnost. Najviša temperatura daleko od […]