• Sindikati: Ne otpuštati radnike

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Savez samostalnih sindikata Srbije apelovao je danas na poslodavce da ne smanjuju plate, da ne otpuštaju radnike u novonastaloj situciji i da vode računa o radnom vremenu i o bezbednosti na radnim mestima.

    Taj sindikat poručuje da je kriza nastala usled pojave korona virusa još jednom pokazala vrednost svih radnika za funkcionisanje društva i svakodnevni život.

    Savez samostalnih sindikata Srbije smatra da upravo kriza može biti prekretnica i putokaz vlastima i poslodavcima da ulažu u radnog čoveka, koji jedini stvara materijalnu vrednost i od čijeg rada zavisi svaki profit preduzeća i budžet zemlje.

    Iz tog sindikata podsećaju da će prvi put u novijoj istoriji radnici 1. maj – Međunarodni dan rada, obeležiti u vanrednim okolnostima, u svojim domovima, bez mogućnosti da se tradicionalno okupe i javno upute poruku vladi i poslodavcima.

    „Ipak, tako izolovani u nastojanju da na taj način sprečimo širenje korona virusa unutar zajednice i zaštitimo najstarije i druge osobe sa zdravstvenim problemima, pokazujemo solidarnost koja će nam, i ovoga puta, pomoći da pobedimo nevidljivog neprijatelja. Zato za Međunarodni praznik rada šaljemo jasnu poruku da neodgovorni poslodavci neće moći da profitiraju od sadašnje situacije, niti da krše radnička prava“, poručuju iz SSSS.

    Navode i da će se boriti za zaštitu prava svih radnika jer, kako navode, socijalno pravedno društvo mora biti i jeste cilj.

    Ističu da je solidarnost potrebna u nastojanju da se podigne privreda, koja je stajala u prehodnim mesecima, ali i u zahtevima za bolji svet rada, viši standard i veća socijalna ulaganja.

    „Ova kriza je još jednom pokazala vrednost svih radnika za funkcionisanje društva i naš svakodnevni život. Osim zdravstvenih radnika, koji se nadljudskim naporima bore na prvoj liniji odbrane od virusa, i trgovci, komunalci, apotekari, pekari, građevinari i mnogi drugi, koji su retko u fokusu javnosti, potvrđuju da se bez njihovog rada ne može odvijati normalan život. Pri tom, ne smemo zaboraviti ni sve one koji zbog epidemioloških mera uopšte ne mogu da rade, iako je i njihov doprinos našem životu značajan“, ističu u ovom sindikatu.

    Navode i da „nije dovoljno da im se samo zahvaljujemo aplauzom, već da su njima i svim ostalim zaposlenima potrebne veće plate, bolji uslovi rada, uključujući i bolju zaštitu zdravlja i sigurnost na radu“.

    Savez samostalnih sindikata Srbije apelovao je danas na poslodavce da ne smanjuju plate, da ne otpuštaju radnike u novonastaloj situciji i da vode računa o radnom vremenu i o bezbednosti na radnim mestima.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija