Beovizija
Srbija

Skandal drma Beoviziju: Takmičarska pesma poznatog muzičara poziva na nasilje nad ženama, reagovala i organizacija za žene

Izvor: 
Blic/FoNet Sre, 19/02/2020 - 20:53

Pravi skandal izbio je pred ovogodišnju Beoviziju zbog pesme "Svadba velika" koju izvode Bora Dugić i Balkubano, budući da je Autonomni ženski centar reagovao na tekst pesme koja, kako navode u saopštenju, poziva na nasilje nad ženama.

Pesma „Svadba velika“ koju izvode Bora Dugić i Balkubano je o muškarcu koji je poneo bombu za slučaj da ga devojka koju prosi odbije!

Tekst pesme je o muškarcu koji je došao da zaprosi devojku, za koju ne zna da li će prihvatiti, pa je poveo „kuma i brata“ i poneo bombu.

Delovi teksta glase „poneo sam bombu, poneo sam draga, jer te ludo volim“, zatim „ako kažeš ne, razneću ja sve“, „čik mi reci ne, eksplodiraće“…

„Poneo sam bombu, da pokažem svima, ne sme niko drugi, ne sme da te ima“, takođe je jedan od delova pesme.

„Autonomni ženski centar zahteva hitno povlačenje pesme ‘Svadba velika’ u izvođenju Bore Dugića i Balkubano iz takmičenja za Beoviziju 2020 i sa svih platformi Radio televizije Srbije gde se pesma promoviše. Nedopustivo je davanje javnog prostora i promocije pesmi čiji tekst eksplicitno poziva na ubistvo žene koja je rekla ‘ne’, koji promoviše ideju da žena treba da bude 0moja ili ničija’, te lažno navodi da situacija iz pesme opisuje osećanje ljubavi.

Ovo nije prva, niti jedina numera popularne kulture koja promoviše nasilje prema ženama i smatramo da je od izuzetne važnosti da se promociji ovakvih vrednosti stane na put, pogotovo ukoliko ona dobija medijski prostor na svim platformama javnog servisa Srbije.

Podsećamo da u Srbiji svake godine između 30 i 40 žena bude ubijeno u porodično-partnerskom nasilju i da se ova situacija neće promeniti dok svi akteri u društvu ne preuzmu odgovornost za sprečavanje nasilja prema ženama i njegove promocije“, saopštio je Autonomni ženski centar.

Pesma "Svadba velika", koju izvode Bora Dugić i Balkubano, ostaće, uz promenjeni tekst, u takmičenju ovogodišnje Beovizije, saopštio je danas RTS, posle niza kritika da se u toj pesmi promoviše nasilje nad ženama.

Shvatajući ozbiljnost pogrešne poruke koju bi tekst pesme mogao da pošalje, RTS je u razgovoru i dogovoru sa autorima doneo odluku da će tekst pesme "Svadba velika" biti promenjen.

Autori teksta, prizivajući šaljivi ton kompozicije, ipak nisu pronašli adekvatan autorski izraz i zbog toga se izvinjavaju, naglašavajući da im to nije bila namera, navodi se u saopštenju.

RTS, kako se navodi, želi da jasno stavi do znanja da čvrsto stoji na strani borbe protiv nasilja nad ženama.

Povlačenje ove pesme, zbog promocije nasilja prema ženama, tražilo je više pojedinaca i organizacija , među kojima i Autonomni ženski centar.
MarketingNajnovije vesti