• Ski sezona u jeku – koliko košta zimovanje na srpskim planinama?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Sezona skijanja na uređenim skijališitima u Srbiji uveliko traje. Strastveni skijaši i početnici na skijama mogu da biraju između čak 12 planina u zemlji za zabavu i uživanje na snegu. Kopaonik, Stara planina, Zlatibor i Divičibare su svakako među popularnijim zimskim centrima. Međutim, za one koji se spremaju da naprave prvi spust na skijama tu su i Tara, Goč, Golija, te Kraljevica kod Zaječara, Crni vrh kod Bora, Besna Kobila i Zlatar.

    Ako razmišljate o zimovanju ili jednodnevnom ski izletu na vodećim planinskim odmaralištima u Srbiji, istraživali smo koliko će vas to koštati. Pročitajte kako se ove sezone kreću cene smeštaja i ski-pass karata, kao i ostalih zabavnih sadržaja na Kopaoniku i drugim srpskim atraktivnim skijalištima.

     

    Kopaonik – skijanje na srebrnom krovu Srbije

     

    Kopaonik je najveći ski centar i sasvim izvesno najsavremenije uređeno zimsko odmaralište u Srbiji. Skijašima su dostupne čak 43 ski staze i 21 žičara, među kojima i najnovija gondola Brzeće koja vozi od istoimenog turističkog naselja do Malog Karamana.

    Ako izaberete Kopaonik za destinaciju ove zime, bez problema ćete naći smeštaj jer na ovoj planini postoji velik izbor hotela, privatnog smeštaja, brvnara i vila. Cene prenoćišta su od 40 evra pa naviše, pa za luksuzniji apartman treba izdvojiti i više od 100 evra za noć.

    Što se tiče cena ski pass karata, ove zime su malo skuplje nego prethodnih godina. U zavisnosti od perioda skijaške sezone i kategorije skijaša, jednodnevni ski pass košta od 3.700 do 4.300 dinara. (Prošle godine je cena jednodnevne karte bila od 3.300 do 3.900 dinara).

    Šestodnevna ski karta za odrasle košta između 16.600 dinara i 18.000 dinara. Ako odlučite da kupite kartu za 10 dana u sezoni, potrebno je da izvojite 28.200 dinara (ovaj ski pass važi u svim ski centrima u zemlji). Ski karta 20 u sezoni je još jedna od dostupnih opcija ove godine, a košta 55.400 dinara. Sezonski personalizovani ski pass košta 81.200 dinara.

    Cena noćne karte ostala je ista kao i prethodnih godina – od 2.300 do 2.800 dinara, a možete je iskoristiti na tri staze – Pančićev vrh, Malo Jezero i Karaman greben od 18h do 22h. Ukoliko na zimovanje krećete s decom, imajte na umu da je poskupeo i ski vrtić. (Ski vrtić za odrasle košta 900, a za decu 700 dinara). Karte za decu do 5 godina su i dalje besplatne.

    Kupovinom ski karata online, preko webshopa možete da ostvarite popust od 5% do kraja sezone. Ski pass možete da preuzmete na nekom od pickup boxa aparata na planini (nalaze se u Upravnoj zgradu, hotel Milmari, Info centru Raška i na polazu gondola Brzeće-Mali Karaman). Ne samo da ćete manje platiti karte, već izbeći i eventualno čekanje u redovima i gužve i uštedeti dragoceno vreme za skijanje. Radno vreme skijališta je od 9h do 15.30h, a gondola Brzeće od 9h do 15h.

    Inače, gondola Brzeće je ove sezone počela sa radom već 20. decembra, tako da možete potražiti jeftiniji smeštaj u podnožju planine i da imate direktnu vezu do centra.

     

    Tornik – skijanje na Zlatiboru

     

    Ski sezona u ski centru Tornik počela je 24. decembra, kada su pripremljene i otvorene četiri staze – Tornik, Zmajevac, Čigota i Stankova ravan. Skijanje na Zlatiboru privlačno je za sve rekreativce iz zemlje i regiona, a tu su i dva dostupna poligona za decu i skijaše početnike. Na stazama ima do 30 cm utabanog snega. Ski centar radi svakog dana od 9h do 16h.

    Kada su u pitanju cene ski pass-a, nešto su niže od karata na Kopaoniku. Zlatiborska karta 10 u sezoni je, primera radi, 17.800 dinara, a ski karta 20 u sezoni (koja važi samo za Tornik) 34.000 dinara. Cena jednodnevne karte za odrasle je 2.500 dinara, odnosno 2.000 dinara za decu. Možete da kupite i sezonski personalizovani ski pass po ceni od 51.700,00 dinara i tako pored troškova skijanja pokrijete i sve ostale sadržaje poput tjubinga ili boba na šinama za po jednu vožnju u toku dana. Što se tiče poligona za početnike, tj. ski vrtića, cene su iste kao i na Kopaoniku – 900 dinara za odrasle i 700 dinara za decu.

    S obzirom na nagli razvoj infrastrukture poslednjih godina, Zlatibor može da se pohvali i velikim smeštajnim kapacitetima. Turistima su na raspolaganju hoteli, privatne vile i apartmani, a prenoćište možete naći već po ceni od 20 evra.

     

    Stara planina – autentična lepota prirode

     

    Za razliku od Zlatibora i Kopaonika koji važe za izrazito urbanizovane planinske centre, Stara planina čuva autetničnost i u isto vreme pruža turistima sav potreban komfor. Pored hotela u centru postoje i vikendice i planinske kuće raznih smeštajnih kapaciteta koje se mogu zakupiti po pristupačnim cenama. Prenoćište na Staroj planini po osobi košta od 15 evra pa naviše.

    Ski sezona 2021/2022. godine na Staroj planini je počela 17. decembra, a za skijaše su pripremljene tri staze koje prate gondolu na Jabučkom ravništu. Cene ski pass-a su iste kao na Zlatiboru kako za jednodnevne, tako i za sezonske karte, kao i sve ostale sadržaje u okviru zimske sezone. Skijalište radi svakog dana od 9h do 15.30h.

     

    Divčibare – ski centar sa velikim potencijalom

     

    Divčibare je poslednjih godina sve popularnije skijalište u Srbiji, što zbog prelepe prirode, što zbog povoljnih cena ski karata. Jednodnevni ski pass košta 1.550 dinara za odrasle, odnosno 1.200 dinara za decu. Za “10 u sezoni” kartu koja važi samo na Divčibarima treba izdvojiti 11.550 dinara. Sezonska karta košta 33.000 dnara. Takođe, ski pass je jeftiniji radnim danima no vikendom (vikendom i praznicima dnevna karta za odrasle košta 1.750 dinara, a za decu 1.300 dinara).

    Ski centar Divčibare je idealan za kraći odmor s decom i jednodnevno skijanje. Skijašima su na raspolaganju staze Crni vrh i Centar, sa žičarom i ski liftom, a tu su i licencirane škole skijanja za početnike. Na samoj stazi je moguće iznajmiti kompletnu ski opremu za decu i odrasle. Radno vreme žičare je od 9h do 16h.

    Ponuda smeštaja na Divčibarama je raznovrsna, pa tako možete birati između hotelske sobe, apartmana ili vila, brvnara i konaka. Cene najma kreću se od 20-50 evra po noćenju pa naviše, u zavisnosti od opremljenosti apartmana i perioda boravka.

    Pored većih skijališta Srbije ne treba zaboraviti ni podjednako lepe ali manje razvijene ski centre poput Tare, Zlatara, Goča i Golije. Ove prelepe planine su savršene za zimovanje ako planirate da vežbate skijaške veštine i postanete sigurniji i smeliji na stazi. Izvesno je da su ove sezone u svim srpskim planinskim centrima poskupele ski karte, ali ako volite skijanje, svakako su vredni obilaska i posete.

     

     

    Sezona skijanja na uređenim skijališitima u Srbiji uveliko traje. Strastveni skijaši i početnici na skijama mogu da biraju između čak 12 planina u zemlji za zabavu i uživanje na snegu. KopaonikStara planinaZlatibor Divičibare su svakako među popularnijim zimskim centrima. Međutim, za one koji se spremaju da naprave prvi spust na skijama tu su i Tara, Goč, Golija, te Kraljevica kod Zaječara, Crni vrh kod Bora, Besna Kobila i Zlatar.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija