Dokumentacija Foto: pixabay
Srbija

Skoro 15.000 građana zatražilo besplatnu pravnu pomoć i podršku

Izvor: 
RTS Čet, 04/06/2020 - 14:08

Za šest meseci primene Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći oko 15.000 građana obratilo se za besplatnu pravnu pomoć i pravnu podršku, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić, koji je sa članom Gradskog veća Novog Sada Milanom Đurićem obišao Službu za besplatnu pravnu pomoć u tom gradu.

Podsećajući da je primena Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći počela 1. oktobra 2019. godine, državni sekretar je naveo da je za šest meseci njegove primene bilo više od 12.000 zahteva za pružanje besplatne pravne podrške, a ostatak za besplatnu pravnu pomoć.

Ilić je istakao da su različite vlade više od 20 godina najavljivale donošenje ovog zakona, a da su se uslovi za to stvorili kada je Srbija imala stabilnu ekonomiju i stabilan budžet, saopštilo je Ministarstvo pravde. 

On je podsetio da pravo na besplatnu pravnu pomoć imaju građani koji su korisnici socijalne pomoći i oni koji bi plaćanjem sudskih troškova to postali, kao i ranjive grupe, poput osoba sa invaliditetom, raseljenih lica, žrtava nasilja, azilanata...

Ilić je dodao da besplatnu pravnu pomoć pružaju i advokati i službe pravne pomoći u jedinicama lokalne samouprave, ali i udruženja građana koja godinama pružaju besplatnu pravnu pomoć ranjivim grupama.

Državni sekretar je ukazao da su Ministarstvo pravde i Advokatska komora Srbije potpisale Protokol za uspostavljanje Kol centra za besplatnu pravnu pomoć, koji omogućava ravnomerno raspoređivanje predmeta advokatima.
MarketingNajnovije vesti