rukovanje Foto: pixabay
Srbija

Sledi privatizacija 76 preduzeća

Izvor: 
RTV Čet, 17/06/2021 - 13:48
Posle godine u kojoj zbog korone nije bilo ni interesovanja investitora za kupovinu preduzeća niti ponude od strane države, narednih nedelja će biti ponuđena na prodaju neka od 76 preduzeća koja su ostala u portfoliju države za privatizaciju, najavljeno je iz Ministarstva privrede.

Među prvih 14 preduzeća koja će uskoro biti oglašena za prodaju su i Rudnik Kovin i četiri vodoprivredna preduzeća iz Banata, kaže državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović.

"Među njima su svakako još i Lasta, BIM, JRB,  IP Rad, Jadran iz Gajdobre,", izjavio je Stevanović.

On kaže da trenutno nema interesovanja za privatizaciju svih ovih preduzeća, ali da će se to zapravo pokazati kada bude objavljen poziv.

Dodaje i da je realno da se u ovoj i narednim godinama steknu uslovi da se oglasi prodaja za tek oko 30 preduzeća, jer je u preostalih četrdesetak sporna imovina.

"Paralelno sa privatizacijom će se vršiti prodaja imovine preduzeća koja su u PPR-u, imovina koja nije core-imovina."

Stevanović napominje da se ne može očekivati brz završetak procesa privatizacije, dodajući da je država usvojila strategiju državnog vlasništva na osnovu koje će se određivati prema svakom od preduzeća u njenom vlasništvu, a kojih je trenutno više od 250.

Iz Ministarstva privrede kao primere dobre privatizacije u prethodnom periodu navode RTB Bor, PKB, Galeniku i Luku Novi Sad, pošto ova preduzeća, kako tvrde, više ne prave gubitke nego ostvaruju prihode.
MarketingNajnovije vesti