• „Solidarnost“: Plata za dostojanstven život, a ne za životarenje

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Radnici hoće platu za dostojanstven život, a ne za životarenje, poručeno je na skupu političke platforme „Solidarnost“.

    Protest je održan povodom predstojeće sednice Socijalno-ekonomskog saveta na kojoj će se govoriti o minimalnoj zaradi u Srbiji.

    Vlada Srbije predložila je da minimalna cena rada bude povećana sa 32.000 dinara na 35.012 za 2022. godinu, a o tome će se razgovarati sutra na sednici Socijalno-ekonomskog saveta.

    Na skupu ispred Vlade Srbije, predstavnik „Solidarnosti“ Miloš Baković Jadžić izjavio je da se o predlozima minimalne zarade ispod 39.000 dinara ne može razgovarati i dodao da ni taj iznos nije dovoljan.

     
    „Tražimo da u javnosti Srbiji počne da se govori da je za dostojanstven život potrebna dostojanstvena plata koja iznosi 100.000 dinara. Sve su ovo nekakva cenkanja, da li je dve ili pet hiljada gore ili dole“, kazao je.
     
    Baković Jadžić je naglasio da se takvim „cenkanjem“ suštinski ništa ne menja i da je zato „Solidarnost“ podržala predlog sindikata da minimalna plata iznosi 39.000 dinara.
     
    Predstavnica te platforme Aleksandra Lakić izjavila je da minimalna potrošačka korpa postoji samo u Srbiji i da ona predstavlja procenu vlasti šta je „minimum minimuma“ za život.
     
    Navela je da minimalnu zaradu zvanično prima 350.000 gradjana, koja bi trebalo da bude izuzetak, a ne pravilo kao u Srbiji.
     
    „A veliki broj radnika prima manje, još je više onih koji rade na crno u neformalnoj ekonomiji, onih koji rade na nesigurnim i nestabilnim poslovima zbog kojih ne mogu da predvide svoju budućnost“, dodala je.
     
    Komentarišući navode da udruženja poslodavaca traže i niži iznos minimalne zarade, Lakić je ocenila da je to posledica decenijskog urušavanja radnih i socioekonomskih prava u Srbiji.
     

     

    Radnici hoće platu za dostojanstven život, a ne za životarenje, poručeno je na skupu političke platforme „Solidarnost“.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija