Srbija

Spajanje domova zdravlja i bolnica u zdravstvene centre može da počne

Izvor: 
Tanjug/Novosti Sub, 25/01/2020 - 09:06

Spajanje domova zdravlja, koji iz ruku lokalnih samouprava prelaze u nadležnost Republike, odnosno AP Vojvodine i opštih bolnica širom Srbije u zdravstvene centre i praktično može da počne, saznaju "Večernje novosti" u Ministarstvu zdravlja.

Spajanje je predviđeno Zakonom o Zdravstvenoj zaštiti iz aprila prošle godine, a sada je omogućeno donošenjem nove uredbe o planu mreže zdravstvenih ustanova u javnoj svojini, koja je u četvrtak objavljena u Službenom glasniku.

Sada domovi zdravlja i opšte bolnice imaju istog osnivača, dok su u nadležnosti lokalne samouprave ostale samo apotekarske ustanove.

Izmenom plana mreže, broj zdravstvenih ustanova sa 357 smanjuje se za bar 20 jer će se svuda gde su dom zdravlja i opšta bolnica u neposrednoj blizini oni fuzionisati.

"To spajanje gde god je moguće povećava mogućnosti za bolju reorganizaciju kadrova, za veću iskorišćenost opreme i prostornih kapaciteta i smanjenje administrativnih službi. Niko neće zbog toga ostati bez posla jer nas je zabrana zapošljavanja tokom šest godina, dovela i do racionalizacije kadrova, posebno u opštim i administrativnim službama", rekli su iz Ministarstva.

Kako su istakli, ova novina će doneti koristi i za pacijente jer više neće moći da se dogodi da pacijent čeka na pregled, na primer, ultrazvukom zato što je u domu zdravlja pokvaren aparata, nego će biti pregledan aparatom u bolnici.

 MarketingNajnovije vesti