• SPASIMO MUZIKU: Pakete pomoći privredi bolje usmeriti, domaća muzička scena ne sme ponovo biti zaobiđena!

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Povodom najava da u narednom periodu stiže novi paket pomoći privredi, “Inicijativa za život domaće muzičke scene” traži od nadležnih organa da on bude usmeren ka najugroženijim privrednima granama, a ne da se novac bespotrebno troši i na one sektore koji nisu ugroženi poput trgovinskih lanaca ili farmaceutske industrije. Među ugroženim delatnostima ubedljivo najugroženija je muzička i manifestaciona privreda sa apsolutnim padom prihoda od gotovo 100 odsto, imajući u vidu da je ova privredna grana postala zabranjena delatnost i da je desetinama hiljada ljudi u našoj zemlji ukinuto pravo na rad! 

    – Pozdravljamo novi paket pomoći privredi, on je važan za put oporavka naše države, ali tražimo da po uzoru na većinu drugih evropskih i svetskih država paket podrške privredi bude usmeren najugroženijim privrednim akterima, odnosno onima koji imaju pad prihoda od najmanje 50 odsto u prethodnoj godini! Za razliku od naše industrije, mnogi poslovi nisu doživeli tako dramatičan pad, jer čak i u turističkoj privredi, koja je uz muzičku najugroženija, postoje ogromne razlike između popunjenosti gradskih i planinskih hotela. Usmeravanje podrške na one privredne subjekte koji imaju najveći pad prometa, podrška države će stići do onih koji su zaista najugroženiji, bez obzira u kojem se privrednom sektoru nalaze. Kada se desi poplava popravljaju se samo oštećene kuće u ugroženim područjima, a ne i neoštećeni soliteri u velikim gradovima. Ovde je neophodno primeniti isti princip, jer nažalost, muzička i manifestaciona privreda zakucana je za samo dno, sa kojeg se ne pomera već gotovo godinu dana, a kako stvari stoje pitanje je koliko brzo će moći da se pokrene u narednim mesecima.  kaže se u saopštenju Inicijative.

    Inicijativa posebno napominje da ovde ne govorimo o velikim muzičkim zvezdama, već prvenstveno o svim onim nevidljivim ljudima iza scene koji su neophodni da bi se manifestacija desila, kao što su to hiljade zaposlenih u koncertnim kompanijama, rental i tiketing agencijama i drugim subjektima u našoj privrednoj grani,

    – Sve što tražimo je da naša zemlja prati primer gotovo svih evropskih država koje su posebno podržale svoju manifestacionu i muzičku industriju. Nemačka, Velika Britanija i Holandija uputile su milijarde evra i funti za oporavak svojih lokalnih muzičkih scena, Francuska, Austrija, Poljska, Norveška i Švedsku stotine miliona, dok su i države regiona poput Hrvatske, odvojile značajna sredstva. Sve ove zemlje shvataju da se ne sme dozvoliti gašenje kulture i muzike u njihovim društvima, dobro razumevši čuvenu Čerčilovu izjavu za vreme 2. svetskog rata kad mu je predloženo da se novac iz kulture prebaci u druge fondove: „A šta ćemo, onda, da branimo?”, objašnjavaju oni.

    Muzičari su uvek bili među prvima kada je u pitanju prikupljanje pomoći. Krajnje je vreme da i naša država, poput većine drugih, prepozna značaj muzičke industrije i ne dozvoli njeno potpuno gašenje.

    Inicijativu su do sada podržali: Allegretto, Arsenal Fest, Balkan Art Collaboration, Beer Fest, Bitefartcafe, Cepelin media d.o.o., Charm music, Dallas Records, DD Tickets, Event industry association, Everything, Exepro d.o.o., EXIT, Glitch records, GMR d.o.o. , ICPS, Jadranka Janković – freelance/202 , Kamarad produkcja, Kombank dvorana, Linia Contra, Long Play, Love Fest, Megafon muzika, Melos Estrada, Mungos, Music star, My way, Novosadski festival zanatskog piva, Odličan hrčak, Popdepresija / Zuma music, Positive music / Milen Zlatanović, Pro Division event, RS Production, RTV Sunce, Scena ASM, Showtime Experience, Skymusic, Smile production, Star produkcija, Superkoncert, SUR Bivsi, Tatjana Petrović PR Sufler, Team system hall, Team system music, Ticket vision, Udruženje klasičnih gitarista / Guitar Art Festival, Udruženje Kulturna inicijativa, UGS pro d.o.o., UPTAS, Yugoart d.o.o.

     

    Povodom najava da u narednom periodu stiže novi paket pomoći privredi, Inicijativa za život domaće muzičke scene traži od nadležnih organa da on bude usmeren ka najugroženijim

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Manje oblaka uz više temperature – do 17 stepeni

    Oblaci se razilaze i tokom dana se očekuje više sunca. Na jugu i jugoistoku zemlje je moguća slaba kiša, a na planinama ponovo sneg. U ostalim krajevima sunčano, uz malo oblaka. Jutarnja […]