Laboratorija Foto: piqsels
Srbija

Sporazum o saradnji šest instituta od nacionalnog značaja

Izvor: 
Tanjug Uto, 02/06/2020 - 14:09

Šest instituta od nacionalnog značaja za Srbiju potpisali su Sporazum o naučnoj i poslovno-tehničkoj saradnji, što bi moglo trajno da preoblikuje naučnu scenu u Srbiji i ojača društvenu relevantnost prirodnih nauka, saopštio je danas Institut za fiziku u Beogradu.

Dokument su potpisali direktori svih šest akreditovanih instituta, Institut za fiziku u Beogradu, Institut za biološka istraživanja "Siniša Stanković", Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Institut za nuklearne nauke "Vinča" i Institut za medicinska istraživanja.

Kako se navodi, Sporazumom se definiše zajednički rad na planiranju i realizaciji naučnih programa kroz učešće istraživača iz tih ustanova, kao i zajedničko korišćenje opreme u te svrhe.

Udruživanje šest vodećih naučno-istraživačkih ustanova u zemlji, moglo bi, po mišljenju potpisnika Sporazuma trajno da preoblikuje naučnu scenu u Srbiji i da ojača društvenu relevantnost prirodnih nauka.

Sporazum je zaključen na pet godina, tokom kojih će se, kako se dodaje, u budućim zajedničkim angažovanjima uvažavati međusobni interesi.
MarketingNajnovije vesti