Foto: Pxfuel
Srbija

Sporazum sa Bugarskom zbog smanjene plovnosti Dunava

Izvor: 
Tanjug Sub, 03/09/2022 - 09:52Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović i ambasador Petar Dojkov u ime Ministarstva transporta i komunikacija Bugarske potpisali su danas u Beogradu sporazum o saradnji na tehničkom održavanju plovnog puta Dunava.

Kako je ranije najavio Momirović, ovim Sporazumom će naša mehanizacija biti stavljena na raspolaganje Bugarskoj kako bi se uspostavila plovidba Dunavom u toj zemlji.

Zbog obustave plovidbe u Bugarskoj trenutno je Srbiji zarobljeno više od milion tona uglja i 400.000 tona žitarica, kao i ogromna količina sirovina za srpsku metalsku i hemijsku industriju.

Namera je da se omogući puna iskorišćenost kapaciteta plovnog puta reke Dunav u cilju obezbeđivanja nesmetanog prevoza energenata i ostalih sirovina.

Momirović je najavio da će, po potpisivanju sporazumu, radovi na Dunavu u Bugarskoj trajati oko 60 dana kako bi se omogućila plovnost te reke.

On je istakao da je Dunav zajednički koridor i u ovom slučaju zajednički problem jer kada u Bugarskoj nije plovan ni u Srbiji nema pune operativnosti.
MarketingNajnovije vesti