• Srbi u Nemačkoj: Zarađuju više od 3.000 evra, najviše rade teške poslove, o vraćanju u domovinu ne razmišljaju

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U Nemačkoj, gde živi oko 450.000 Srba, naši građani najviše rade na težim poslovima, poput građevine gde u proseku zarađuju do 2.500 evra mesečno. Srba je u Nemačkoj mnogo zaposleno i u ugositeljstvu gde su plate nešto manje i kreću se oko 1.800 evra u proseku. Naše medicinske sestre, u ovoj ekonomski najrazvijenijoj evropskoj zemlji zarađuju i do 2.600 evra.

    Srbi u Nemačkoj često rade i u metalnoj industriji i proizvodnji. Mnogi od njih su i šoferi, ali ih ima i dosta koji rade na poslovima obezbeđenja, čišćenja i održavanja. Ovo su po pravilu manje plaćeni poslovi i naši građani na njima mogu da zarade najviše do 2.000 evra. Dodatak do oko 3.000 evra, koliko mnogi naši građani u Nemačkoj zarade mesečno, najčešće ostvaruju po osnovu dodatnih poslova koje rade po dva do tri sata dnevno.

    Treba reći i da se plate u Nemačkoj značajno razlikuju i po gradovima. Tako se, recimo, mnogo više zarađuje u Frankfurtu, Minhenu i Štutgartu, odnosno u ekonomski razvijenijim metropolama.

    Takođe, podaci govore da zaposleni sa akademskim obrazovanjem zarađuju i do 40 odsto više od svih zaposlenih. Računica pokazuju i da Srbi u Nemačkoj zarade i do 30 odsto manje od Nemaca koji su često na rukovodećim i bolje plaćenim radnim položajima.

    Nemački zavod za statistiku redovno objavljuje podatke o zaradama, a Blic je pisao o novom pregledu plata na poslovima koje Srbi najčešće rade u ovoj zemlji.

    Građevina

    Zidar 2.900 evra

    Tesar 2.700 evra

    Keramičar 2.660 evra

    Moler 2.350 evra

    Zdravstvo

    Medicinska sestra 2.600 evra

    Maser 2.450 evra

    Negovatelj starih 2.350 evra

    Fizioterapeut 2.070 evra

    Lekar 6.600 evra

    Industrija

    Rukovodilac proizvodnje 4.500 evra

    Elektrotehničar 3.460 evra

    Tehničar elektronike 3.140 evra

    Zavarivač 3.000 evra

    Radnik u proizvodnji 2.500 evra

    Autolakirer 2.560

    Transport

    Vozač kamiona 2.400 evra

    Vozač autobusa 2.200 evra

    Vozač dostavljač paketa 2.100 evra

    Magacioner 1.900 evra

    Ugostiteljstvo i održavanje

    Pomoćni kuvari do 1.900

    Konobari oko 1.800

    Sobarice, održavanje oko 1.800

    Najmanje zarade

    Po pravilu, važi da što su bolje kvalifikacije i što bolje govore nemački jezik, to im je jednostavnije da dođu do posla i dugoročno ostanu. Ipak, većina radnika iz Srbije u Nemačkoj radi one manje plaćene poslove, za koje se traži samo diploma srednje škole i površno znanje jezika.

    U Nemačkoj, inače, najmanje zarađuju zaposleni u ugostiteljstvu i oni koji su zaposleni preko agencija. Tako, recimo, radnici i u hotelima i restoranima u proseku zarađuju do 1.800 evra, a sličnu zaradu imaju i frizeri, magacioneri.

    Zaradu od 2.000 i veću imaju vozači kamiona i autobusa i dostavljači, što su česta radna mesta za Srbe i strance u Nemačkoj.

    S druge strane, najbolje su plaćeni radnici u oblasti biotehnologije, finasijskih usluga i usluga osiguranja, energetike i IT sektor.

    Primera radi lekari u Nemačkoj mesečno u proseku zarade i do 6.500 evra, dok su posle njih po visini prhoda IT stručnjaci koji zarađuju blizu 6.000 evra. I građevinski inženjeri dobro zarađuju, njihova plata mesečno ide i do 4.500 evra.

    Kako do posla

    Građani Srbije mogu raditi u Nemačkoj samo ako imaju dozvolu boravka i dozvolu za rad. Radna mesta mogu da potraže na brojnim specijalizovanim internet portalima. U Srbiji postoji i nekoliko agencija koje se bave nalaženjem posla u Nemačkoj. Jedan od čestih načina dolaska do posla i dalje je ipak preko poznanika koji već žive u ovoj evropskoj zemlji.

    O vraćanju u domovinu najveći broj Srba u Nemačkoj ne razmišlja. Iako većina njih po odlasku priča i planira da preko granice ostane neko kraće vreme potrebno da zaradi novac i da se potom vrati u svoju zemlju, malo ko od njih to i uradi. Razlozi su realni – mnogo veća zarada za isti rad nego u Srbiji, lagodniji život i kako tvrde, manje stresa, jurnjave, strahova za egzistenciju i pitanja kako porodici obezbediti bar osnovna sredstva za život.

     

    U Nemačkoj, gde živi oko 450.000 Srba, naši građani najviše rade na težim poslovima, poput građevine gde u proseku zarađuju do 2.500 evra mesečno…

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija