• Srbija dobija novi sastav skupštine, poslanici polažu zakletvu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    U Skupštini Srbije danas će biti potvrđeni mandati novih narodnih poslanika čime će zvanično biti konstituisan novi saziv parlamenta, a poslanici će nakon verifikacije mandata položiti zakletvu.
    U nastavku sednice formiraće se i poslaničke grupe.
     
    Na dnevnom redu je, osim potvrđivanja mandata, i izbor skupštinskog rukovodstva, odnosno izbor predsednika Narodne skupštine, potpredsednika, imenovanje generalnog sekretara parlamenta i formiranje radnih tela.
     
    Sednica će se održati u velikoj sali Doma Narodne skupštine, a zbog epidemiološke situacije biće preduzete sve neophodne mere, pa će tako poslanici, ali i predstavnici medija, biti u obavezi da nose maske i rukavice, dok će poslanici imati pregrade od pleksiglasa. Na ulazu u zgradu svima će biti izmerena temperatura.
     
    Izbori za narodne poslanike održani su 21. juna.
     
    Najviše poslanika, 188, imaće lista „Aleksandar Vučić – Za našu decu“, 32 poslanika će imati Socijalistička partija Srbije – Jedinstvena Srbija, SPAS će imati 11 poslanika, dok će Savez vojvođanskih Mađara imati devet poslanika.
     
    Stranka pravde i pomirenja Muamera Zukorlića u parlamentu će imati četiri poslanika, SDA Sandžaka tri mandata i „Albanska demokratska alternativa – ujedinjena dolina“, tri poslanika.
     
    Prvoj sednici Narodne skupštine, do izbora predsednika Narodne skupštine, predsedavaće najstariji narodni poslanik (predsedavajući), a njemu će u radu pomagati četiri najmlađa poslanika. Najstariji poslanik u ovom sazivu je Smilja Tišma (SPS), a ukoliko ne prihvati da predsedava to će učiniti prvi sledeći poslanik.
     
    Četvoro najmlađih poslanika su Nikola Lazić (21) iz Srpske napredne stranke, Dubravka Kralj (26) iz Socijalističke partije Srbije, Sofija Maksimović (33) iz SPAS-a i Nandor Kiš (26) iz Saveza vojvođanskih Mađara.

    U Skupštini Srbije danas će biti potvrđeni mandati novih narodnih poslanika čime će zvanično biti konstituisan novi saziv parlamenta, a poslanici će nakon verifikacije mandata položiti zakletvu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Kako u Srbiji žive danas osobe zaražene virusom HIV

    Broj partnera, zagrljaj, boravak u istoj prostoriji, samo ljudi koji koriste drogu intravenskim putem, samo muškarci koji imaju odnose sa muškarcima, „neće meni da se desi“ i druge, predrasude […]

    Proleće počinje u sredu ujutru

    Proleće će ove godine početi u sredu 20. marta u 04.06 časova, dok u isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen, saopštilo je Astronomsko društvo ''Ruđer […]