Foto: Pixabay
Srbija

Srbija ima rezerve zlata za narednih nekoliko vekova

Izvor: 
Sputnik Srbija/Tanjug Ned, 22/01/2023 - 06:14Srbija ima značajne rezerve zlata, prema poslednjim procenama Geo zavoda, ima 250 tona na postojećim nalazištima i 150 tona na potencijalnim, a posle najnovijih otkrića, kao što je Čukaru Peki, može se reći da ima rezerve od 500 tona u rudi, prema gruboj proceni, izjavio je zamenik direktora Geološkog zavoda Srbije Predrag Mijatović. 

Mijatović je rekao da se od toga zlata u rudi, posle prerade prave zlatne poluge ili investiciono zlato koje se zatim smešta u trezor centralne banke, kao i u svim zemljama. Ukoliko se nastavi ovim tempom eksploatacije, biće potrebno nekoliko vekova da sve to zlato bude prerađeno, napomenuo je Mijatović.

Prema njegovim rečima, rudarstvo je u ekspanziji ne samo u Srbiji, nego i u svetu jer, prema poslednjim podacima, trenutno se ulaže 1,8 triliona dolara za projekte, a u Evropi 700 milijardi evra za oko 100 projekata u različitim fazama.

Mijatović je rekao da je iskopavanje zlata potpuno bezbedno po životnu sredinu jer se radi najsavremenijim metodama.

Prema njegovim rečima, firma koja želi da ulaže u Čukaru Peki kod Bora ima dva rudnika u Bugarskoj, jedan u Krumov gradu i drugi u Čelopeku i ti rudnici su doveli do povećanja zaposlenosti i povećanja standarda, tako da je dobra vest da želi da otvori rudnik u Srbiji, preneo je Tanjug.
MarketingNajnovije vesti