Rakija Foto: pixabay
Srbija

Srbija izvezla rakiju u vrednosti od 10 miliona evra

Izvor: 
Politika Sub, 03/12/2022 - 14:09Plasman na druga tržišta uvećan je za 30 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Izvoz rakije od voća povećan je za 30 procenata od januara do septembra ove godine u odnosu na isti period 2021. i dostigao je vrednost veću od 10 miliona evra. Vrednosno, najviše rakije izvezeno je u Hrvatsku, Nemačku, Crnu Goru, SAD u BiH.

– Najveći rast vrednosti izvoza u ovoj godini zabeležen je na tržište Švajcarske, a naši proizvođači osvojili su i nova tržišta kao što su Kipar, Azerbejdžan i Malta – rekli su u Udruženju za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije (PKS). Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, procenjuje se da će ovogodišnji rod šljive biti za 15 procenata veći u odnosu na prošlu sezonu, pa se predviđa i dalji rast proizvodnje i izvoza rakije, budući da se oko 70 odsto tog voća prerađuje u ovo alkoholno piće. Ipak, proizvođači su nedavno apelovali da treba uvesti više reda na domaćem tržištu i proizvodnju potpuno uvesti u legalne tokove. Predstavnici Saveza proizvođača rakije Srbije saopštili su da naša zemlja ima dobar i moderan Zakon o jakim alkoholnim pićima, ali se njegove ključne odredbe često ne sprovode, što za posledicu ima procvat nezakonite proizvodnje i prometa rakije.

– Nelegalno proizvedena rakija, bez oznake porekla, zdravstvene kontrole i naplate poreza i akcize javno se prodaje na svakom koraku – naglasili su u dopisu. Uputili su apel državi da krene u beskompromisno sprovođenje zakona i odlučnu borbu sa ilegalnom prodajom ovog alkoholnog pića.

Širom Srbije, od Knez Mihailove i Savske promenade, preko turističkih centra, do javnih pijaca i prostora u gradovima i selima, organizuju se stotine raznih festivala, sajmova, ocenjivanja kvaliteta rakije i sličnih manifestacija.

– Najčešće radi podsticaja turizma i tradicionalne proizvodnje, gde se promoviše nelegalno tržište, i prodaje često bez bilo kakve oznake porekla – naveli su iz ovog saveza. Dodali su da su zabeleženi slučajevi da čak pojedine opštine u Srbiji iz budžeta daju subvencije za kupovinu kazana za rakiju neregistrovanim nelegalnim proizvođačima.

Napomenuli su i da mnogi mediji, uprkos upozorenjima da krše Zakon o oglašavanju i druge propise, svakodnevno reklamiraju prodaju rakije koju proizvode nelegalni proizvođači.
MarketingNajnovije vesti