Doktor korona Foto: pixabay
Srbija

Srbija na crnoj listi po broju preminulih zdravstvenih radnika od posledice korone

Izvor: 
FoNet Pon, 11/01/2021 - 14:45Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić izjavio je danas da je Srbija na crnoj listi po broju preminulih zdravstvenih radnika od posledica korona virusa i da je to "ukupan rezultat svega što su Krizni štab, Vlada i Ministarstvo zdravlja radili tokom epidemije i grešaka koje su napravili".

Sedamdeset preminulih u zdravstvu je rezultat ulaska u epidemiju sa "15 do 20 odsto manje" zdravstvenog kadra, nedostatka opreme u prvom talasu ili neadekvatna oprema, pogrešnog protokola testiranja u zelenim zonama i loše organizovane rotacije radnika u crvenoj zoni.

Jako je teško doći do podataka, nemamo podatke za medicinske sestre i tehničare i za druge zaposlene u zdravstvu i pored toga što smo vršili pritisak na Ministarstvo, Batut i odgovorne da izađu sa brojkama obolelih i preminulih u zdravstvu, te podatke ne dobijamo, rekao je Panić za N1.

 Zašto je tako i zašto je Srbija na crnoj listi po broju preminulih zdravstvenih radnika, poredeći se sa ostalima To je ukupan rezultat svega što su Krizni štab, Vlada i Ministarstvo zdravlja radili tokom epidemije i grešaka koje su napravili, ukazao je Panić.

Jedna od tih grešaka, dodao je on, je što nisu prihvatili predlog Sindikata da se početkom ili pre epidemije prime svi raspoloživi zdravstveni radnici koji su na birou – to je taman onoliko radnika koliko je nedostajalo u zdravstvu, po pravilniku.

Krenulo se, tvrdi, u epidemiju sa 12 do 15 odsto manjka zdravstvenih radnika, ali i sa nedostatkom zaštitne opreme u prvom talasu.

Kad uzmete danas masku M95 i uporedite je sa onom u prvom talasu, gotovo odmah možete da vidite kakva je razlika, rekao je Panić i ukazao da u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i dalje nema dovoljno zaštitne opreme i da se jedne rukavice koriste ceo dan ili čak dva dana.
MarketingNajnovije vesti