• Srbija obezbeđuje tri miliona evra za humanitarnu pomoć Ukrajini

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Srbija će obezbediti humanitarnu donaciju od tri miliona evra za pomoć deci i raseljnima u Ukrajini, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić na Medunarodnoj donatorskoj konferenciji za Ukrajinu, koja je održana u Varšavi.

    Brnabić je rekla, da je Srbija, polazeći od sopstvenog iskustva sa velikim brojem izbeglica i interno raseljenih na svojoj teritoriji, od kojih se, nažalost veliki broj i danas nalazi u internom raseljenju, svesna značaja i potrebe pružanja humanitarne pomoći civilima u konfliktnim situacijama, a posebno deci kao izuzetno ranjivoj kategoriji stanovništva.

    „Zato će Srbija dati humanitarnu donaciju u iznosu od tri miliona evra za pomoć deci, kao i raseljenima unutar i van Ukrajine“, rekla je Brnabić i dodala da će ta pomoć biti upućena kroz sistem UN i to 1,5 miliona preko UNICEF-a i 1,5 milion preko UNHCR-a.

    Premijerka je navela da Srbija od početka konflikta sa posebnom pažnjom prati posledice, pre svega na civilno stanovništvo, tešku humanitarnu situaciju i povećanje broja izbeglica i interno raseljenih, i dodala da je potrebno stvoriti uslove za isporuku humanitarne pomoći i podržati sve napore za zaustavljanje konflikta.

    Podsetila je da je Srbija 24. marta glasala za usvajanje Rezolucije o humanitarnim posledicama agresije na Ukrajinu u Generalnoj skupštini UN.

    Takođe, napomenula je da je Vlada Srbije 27. februara usvojila odluku o pružanju humanitarne pomoći ugroženom stanovništvu Ukrajine i po prvi put aktivirala Privremeni zaštitni mehanizam za raseljena lica koja dolaze iz te zemlje.

    „Građani Srbije saosećaju sa građanima Ukrajine u njihovoj želji za povratkom normalnom životu u kojem će buduće generacije živeti bez straha od rata“, rekla je Brnabić.

    Na međunarodnoj donatorskoj konferenciji za Ukrajinu danas je prikupljeno 6,5 milijardi dolara, objavio je poljski premijer Mateuš Moravijecki, prenosi Rojters.

    Skup je održan na Nacionalnom stadionu u Varšavi a domaćini su bili poljski premijer Mateuš Moravijecki i švedska premijerka Magdalena Anderson, u partnerstvu s predsednikom Evropskog saveta Šarla Mišela i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

     

    Srbija će obezbediti humanitarnu donaciju od tri miliona evra za pomoć deci i raseljnima u Ukrajini, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić na Medunarodnoj donatorskoj konferenciji za Ukrajinu, koja je održana u Varšavi.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Strip u fokusu – D.I.Y. Strip Fest u Parobrodu

    U subotu 20. aprila, u Ustanovi kulture "Parobrod" u Beogradu od 11 do 19 časova, biće održan jedinstveni događaj - D.I.Y. Strip Fest. Ovaj bazar slavi domaći nezavisni strip i pruža […]