• Srbija od Rusije uzima kredit od 172,5 miliona evra

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Srbija će od Rusije uzeti novi kredit kojim će se kod ove države zadužiti za novih 172,5 miliona evra.

    Kako javlja Radio slobodna Evropa, Vlada je upravo u Skupštinu Srbije uputila Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Ruske Federacije o odobrenju državnog izvoznog kredita Vladi Srbije. U Predlogu zakona potvrđuje se Sporazum koji su dve Vlade potpisale prilikom posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Srbiji, 19. oktobra.
     
    Srbija od Rusije uzima kredit za, kako je navedeno, finansiranje 75 procenata vrednosti svakog „ugovora o isporuci robe, obavljanju radova i pružanju usluga za projektovanje i izgradnju elektrotehničke infrastrukture na železničkim deonicama Stara Pazova – Novi Sad i Valjevo – Vrbnica – državna granica sa Crnom Gorom, kao i za izgradnju jedinstvenog železničkog dispečerskog centra koji je zaključen između srpske i ruske ovlašćene organizacije“.
     
    Kamata pod kojom će Srbija isplaćivati biće dva odsto godišnje, s tim da će obračunavati dnevno počev od dana korišćenja svakog iznosa kredita do datuma kada u potpunosti bude izmiren.
     
    U slučaju da ih redovno ne isplaćuje Srbija će dugovanja isplaćivati po većoj kamatnoj stopi od tri odsto dok u slučaju dužeg kašnjenja sa otplatama Rusija ima pravo da obustavi kredit.
     
    Vlada u Predlogu navodi da će avansna plaćanja Srbije biti 25 odsto vrednosti ugovora i da će ih srpske ovlašćene organizacije uplaćivati u korist ruskih organizacija.
     
    Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko najavio je još u julu mesecu da će sporazum o ovom kreditu biti potpisan. Kako je tada objasnio, odluka se realizuje na osnovu dogovora koji je postignut još tokom poslednje posete ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji 17. januara ove godine.
     
    Radio slobodna Evropa podseća da su ugovorom koji je javno preduzeće Infrastruktura železnice Srbije potpisalo tokom Putinove posete bili predviđeni radovi na izgradnji Jedinstvenog dispečerskog centra i, između ostalog, elektrotehničke infrastrukture za prugu na deonici Stara Pazova – Novi Sad.
     
    Srbija već ima jedno kreditno zaduženje kod Rusije. Izgradnja pomenutih deonica pruge delom je već finansirana iz tog „starog“ kredita Ruske Federacije zaključenog 11. januara 2013. godine, a ugovor o izgradnji deonice potpisan je 21. novembra 2017. godine, o čemu je RSE već pisao.
     

    Srbija će od Rusije uzeti novi kredit kojim će se kod ove države zadužiti za novih 172,5 miliona evra.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]