• Srbija prva u Evropi po smrtnosti od karcinoma dojke

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Danas je Svetski dan borbe protiv raka. Ana Jovićević, epidemiolog Instituta za onkologiju i radiologiju upozorava da je Srbija prva u Evropi po smrtnosti od raka dojke, kao i da je u samom vrhu po smrtnosti od karcinoma pluća i grlića materice. Godišnje, ističe, u Srbiji umre 20.000 ljudi.

    „U pet do 12, jer nemamo više vremena za gubljenje, otpočinje Nacionalna kampanja“ Rak je izlečiv 2″. Moto je „Zdravlje za sve“, što, naglašava doktorka, znači omogućiti svima prevenciju, rano otkrivanje bolesti, dijagnostiku i lečenje.

    Godišnje u svetu od malignih bolesti oboli više od 19 miliona ljudi, a oko deset miliona umre. I u Srbiji su, posle kardiovaskularnih bolesti, maligne najčešće.

    Ana Jovićević ističe za RTS da se u Srbiji svake godine sa malignim bolestima suočava preko 40.000 stanovnika, a od tih bolesti umre ih oko 20.000. 

    „Ako se poredimo po učestalosti, mi smo tu oko evropskog proseka, negde u sredini. Međutim, postoje izuzeci, po pitanju raka pluća mi smo među vodećima u Evropi, na drugom mestu i po učestalosti i po smrtnosti. Po pitanju ukupne smrtnosti smo na prvom mestu, isto tako za rak dojke smrtnost najveća u Evropi, rak grlića materice smo na trećem mestu“, naglasila je epidemiolog.

    Jovićevića navodi da u poslednjih par decenija nema nekih promena u oblicima maligniteta kod obolelih u Srbiji. Najčešći su rak pluća, dojke, debelog creva, prostate kod muškaraca, rak grlića materica… 

    „To je poražavajuća brojka. Taj neki kumulativni rizik, za svakog od nas je preko 30 do 40 posto, što znači da će svaki treći do svaki četvrti stanovnik u nekom periodu svog života oboleti od neke maligne blesti. Tako da ćemo se ili lično susresti ili sa nekim u našem okruženju koji boluje što je znak da moramo svi da mislimo o tome“, upozorava doktorka.

    Ukazuje da su to podaci koji moraju da se promene.

    Kako sprečiti bolest 

    Objašnjava da se vrlo često kao uzrok malignih bolesti optužuje genetika, a to, kako ističe, nije tako.

    „Genetika je odgovorna za možda deset posto slučajeva raka. Sve ostalo je naše ponašanje i naše okruženje. Na okruženje možemo ili ne možemo da utičemo, ali na ponašanje sigurno možemo. Na prvom mestu pušenje , 30 posto smrtnosti od malignih bolesti je upravo pušenje. I to govori koji nam je prvi korak“, ukazuje Jovićevićeva.

    Zatim, navodi da je to generalno način života u smislu fizičke aktivnosti, održavanja optimalne telesne težine, zdrava ishrana i sprovođenje vakcinacija tamo gde je to moguće.  

    Prva vakcina koja postoji je protiv hepatitisa B i sprečava rak jetre i dugo je u Srbiji u primeni. 

    Sada, kaže, imamo fantastičnu mogućnost da vakcinom uklonimo uzročnika raka grlića materice i drugih bolesti infekcijom humanim papiloma virusom. 

    „Primenom vakcine u tim  vakcinisanim generacijama očekujemo da ćemo iskoreniti rak grlića materice. U Srbiji je od prošle godine vakcina dostupna za decu, dečake i devojčice od 9 do 19 godina besplatno o trošku države“, naglašava Jovićevićeva.

    Takođe, podseća i da ne treba zaboraviti na važnost redovnih pregleda, jer je i dalje veliki problem kasno otkrivanje bolesti. 

    Nastavak nacionalne kampanje 

    „U pet do 12, jer nemamo više vremena za gubljenje“, otpočinje Nacionalna kampanja „Rak je izlečiv 2“.

    Moto ovogodišnje kampnje je „Zdravlje za sve“, što kaže doktorka znači omogućiti svima rano dostupnost prevencije, ranog otkrivanja bolesti, dijagnostiku i lečenje.

    Kampanja je, navodi dobar početak za informisanje i podsticanje svih stanovnika Srbije da razmišljaju o svom zdravlju, da urade ono što im se preporučuje.

    „Želimo da prenesemo sve te poruke, da se rak može izlečiti, najbolje u nekim početnim fazama, ali i u kasnijim fazama. Nikada se ne treba obeshrabriti već se obratiti na odgovarajuće mesto i dobiti pomoć“, poručuje dr Ana Jovićević.

    „To je poražavajuća brojka. Taj neki kumulativni rizik, za svakog od nas je preko 30 do 40 posto, što znači da će svaki treći do svaki četvrti stanovnik u nekom periodu svog života oboleti od neke maligne blesti. Tako da ćemo se ili lično susresti ili sa nekim u našem okruženju koji boluje što je znak da moramo svi da mislimo o tome“, upozorava doktorka.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]