Foto: pixabay
Srbija

Srbija u crvenom zbog zračenja: Temperatura i do 33 stepena

Izvor: 
nova.rs Sub, 21/05/2022 - 09:33


Čuvajte se sunca danas.

 

Kako pokazuju podaci Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u više mesta u Srbiji danas će temperatura biti iznad 30 stepeni – u Novom Sadu, Loznici, Beogradu, Kragujevcu biće 31, u Nišu i Kraljevu 32, dok će u Negotinu biti 33 stepena.

Posebno zabrinjavajuće je to što se u mnogim mestima očekuje visok indeks UV zračenja.

U Južnom Banatu, Vršcu i Karlovcu, ali i Beogradu koji je Pančevu najbliži, indeks zračenja je sedam i obojen je narandžasto. Prema tumačenju RHMZ-a to znači da je količina UV zračenja visoka.

 

UV index
printscreen RHMZ
uv_index.jpg

 

Po svemu sudeći, u našoj zemlji danas – pravo leto.

Posle svežeg jutra u većem delu zemlje biti pretežno sunčano i toplo vreme.

Pre podne na severu, a posle podne i uveče u zapadnim i centralnim krajevima ponegde će biti kratkotrajne kiše ili pljuska sa grmljavinom.

Duvaće slab i umeren vetar. Najniža temperatura biće od pet do 16 stepeni, najviša dnevna od 27 do 33.

U Pančevu će danas biti pretežno sunčano i toplo vreme, uz slab i umeren vetar, a posle podne i uveče će u pojedinim delovima grada biti kratkotrajne kiše ili pljuska. Jutarnja temperatura biće od 12 do 16 stepeni, najviša dnevna oko 31.

Relativno povoljne meteorološke prilike mogu doprineti smanjenju tegoba kod svih hroničnih bolesnika, izuzev srčanih. Moguće meteoropatske reakcije su nesanica, nervoza i uznemirenost u blagoj formi.

 

 
MarketingNajnovije vesti