Novac Foto: PickPik
Srbija

Srbija uplaćuje Er Srbiji 15,47 miliona evra kroz novu dokapitalizaciju

Izvor: 
N1 Čet, 22/09/2022 - 13:04Država će svoj vlasnički udeo u kompaniji Er Srbija uvećati na 83,58 odsto tako što će ovoj kompaniji uplatiti 1, 82 milijarde dinara, dok će deo Etihada pasti na 16,42 odsto.
 
Ovo će biti sprovedeno kroz dokapitalizaciju Er Srbije, u kojoj će Republika Srbija postati vlasnik još 1,8 miliona akcija domaćeg avio-prevoznika, plaćajući hiljadu dinara po komadu, što proizilazi iz odluke koju je usvojila Skupština akcionara ovog avio-prevoznika, prenosi N1
 
Zajedno sa prošlom dokapitalizacijom, iz decembra 2020. godine, država će svoj ulog u kapital Er Srbije povećati za ukupno 115,47 miliona evra.
 
"Ovim se odlučuje da Er Srbija poveća svoj osnovni kapital novim ulozima, izdavanjem 1.8 miliona običnih akcija akcionaru – Republici Srbiji, bez objavljivanja prospekta", stoji u Odluci o izdavanju običnih akcija sedme emisije radi povećanja osnovnog kapitala Er Srbije.
 
Reč je o zatvorenoj emisiji akcija, za koju nije obavezna objava prospekta. Etihad, kao manjinski akcionar, nema pravo preče kupovine ovih akcija.
 
Naime, kako stoji u dokumentima u koje je portal N1 imao uvid, na sednici Nadzornog odbora 29. avgusta, usvojena su dva predloga odluka – jedna o emitovanju akcija , dok je druga predlog Odluke o isključenju prava prečeg upisa akcija. Ove predloge usvojila je Skupština akcionara Er Srbije na sednici održanoj 30. avgusta 2022.
 
"Pravo prečeg upisa ukida se ostalim akcionarima, zbog utvrđene trenutne nemogućnosti društva Etihad Ervejz da učestvuje u nužnoj dokapitalizaciji Er Srbije", stoji u ovoj odluci.
 
Prvu dokapitalizaciju Er Srbije država je obavila u decembru 2020. godine novčanim ulogom od 100 milona evra. U junu ove godine Vlada Srbije donosi novi zaključak, kojim se, kako se navodi u dokumentima, "prihvata Izveštaj o proceni vrednosti štete i objektivnog gubitka koje je kompanija Er Srbija pretrpela zbog pandemije kovida-19 u periodu od 19. marta 2020. do 31. decembra 2021. godine". 
 
Vlada Srbije saglasila se na osnovu nalaza iz tog izveštaja da pored dokapitalizacije sprovedene u decembru 2020. izvrši upis novog novčanog uloga u iznosu od 15,47 miliona evra, što po srednjem kursu iznosi 1.8 milijardu dinara. Tako, ukupno povećanje uloga Republike Srbije u osnovni kapital Er Srbije iznosi 115,4 miliona evra.
 
Republika Srbija je krajem 2020. godine povećala svoje vlasništvo u ovoj kompaniji sa 51 odsto na 81,97 odsto, a dokapitalizacija je, kako je tada saopšteno iz Er Srbije, sprovedena na osnovu ugovora između Ministarstva privrede i Er Srbije, na zahtev nacionalnog avio-prevoznika, a u skladu sa uredbom iz oktobra 2020. godine. 
 
Tom uredbom je, naime, predviđeno da preduzeća koja su u problemu zbog pandemije mogu da dobiju novac od države, ali će država zauzvrat dobiti udeo u njihovom vlasništvu. Ta vrsta pomoći, kroz dokapitalizaciju, uredbom je namenjena i privatnim i državnim preduzećima, ali je u startu procenjeno da je doneta upravo zbog Er Srbije.
 
Tadašnja računica Fiskalnog saveta pokazivala je da je država je za Er Srbiju namenila oko 200 miliona evra. MarketingNajnovije vesti