Novac digitron Foto: pixabay
Srbija

Srbija zauzima 32. mesto po visini troškova za režije - Od nas jefitinije prolaze Španci i Portugalci, a evo kako stojimo u donosu na Nemačku

Izvor: 
Blic Sub, 18/09/2021 - 07:23Svetska baza za statističke podatke Numbeo objavila je dopunjene izveštaje vezane za troškove života u zemljama sveta, a koji se tiču prosečnih cena komunalnih i drugih usluga koje građani plaćaju svaki mesec.
 
Statistika koju je priredio Numbeo, odnosi se na cene usluga kao što su struja, grejanje, voda, ali i odvoz smeća.
 
Statistikom su obuhvaćene gotovo sve zemlje sveta, a tabela je utvrđena na osnovu iznosa novca koji je potrebno izdvojiti za troškove stanovanja u stanu od 85 kvadratnih metara, piše Klix.
 
Ono što se može primetiti prema objavljenim podacima jeste da područje Evrope, bar kada je reč o prosečnim cenama osnovnih usluga, predstavlja "najskuplji" deo sveta za život.
 
Prema statistici Numbea, Nemačka predstavlja ubedljivo najskuplju državu kada je reč o prosečnoj ceni osnovnih usluga, pa će tako građani ove zemlje platiti oko 225 EUR za mesečne račune.
 
Među 10 najskupljih država nalaze se samo dve neevropske države, tačnije Izrael i Hongkong. Stanovnici ovih područja tako će za troškove izdvojiti 199, odnosno 198 EUR.
 
Isti podaci obuhvatili su i zemlje iz regiona.
 
Prema podacima, Srbija je 32. najskuplja zemlja na svetu kada je reč o osnovnim uslugama. Naši građani, u proseku, za osnovne usluge u stanu veličine 85 m2, trebalo bi da izdvoje 129 EUR, što je otprilike isti iznos koji moraju da izdvoje i građani Južne Koreje, Litvanije i Bosne i Hercegovine.
 
Kada je reč o ostatku regiona, ubedljivo najskuplja zemlja za život je Slovenija koja se na ovoj tabeli našla na petom mestu. Za osnovne usluge u ovoj državi, građani moraju izdvojiti skoro 200 EUR.
 
Druge zemlje regije plasirane su nešto niže na listi, pa se tako Hrvatska nalazi na 20. mestu, te se prema podacima u ovoj državi za režije treba izdvojiti 159 EUR.
 
BiH se nalazi na 35. mestu sa troškovima osnovnih usluga od 124 EUR, a "jeftinije" zemlje regije prema ovoj statistici su Severna Makedonija (49) gde je za osnovne troškove potrebno izdvojiti 97 EUR, Crna Gora (50) gde je potrebno izdvojiti 95 EUR, te Albanija (63), gde se troškovi kreću oko 70 EUR.
 
Zanimljivo je da od Srbije, prema podacima Numbea, pojedine daleko razvijenije zemlje Evrope imaju jeftinije mesečne račune, kao što su Španija, čiji građani plaćaju 114, odnosno Portugalija sa 101 EUR mesečnih rashoda.
 MarketingNajnovije vesti