Novac Foto: PickPik
Srbija

Srbiji 8,3 miliona evra za beogradski metro, kuda će ići prve trase

Izvor: 
Tanjug/RTS Uto, 12/05/2020 - 13:51

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je, zajedno sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, Sporazum o donaciji od 8,3 miliona evra za realizaciju i finansiranje projekta beogradskog metroa između Vlade Srbije i Vlade Francuske.

Sporazum je u Vladi Srbije potpisao i ambasador Francuske u Srbiji Žan Luj Falkoni, a prisustvovao je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Podsećanja radi, francuska kompanija "Ežis" je prošle godine, prema Ugovoru sa Gradom Beogradom, završila Generalni projekat i Prethodnu studiju opravdanosti za metro linije 1 i 2, a Finalni izveštaj je prihvatila gradska komisija za sprovođenje te faze projekta.

Usvojene su trase: Linija 1, Železnik-Mirijevo, dužine 21,3 kilometara, sa 23 stanice i Linija 2, železnička stanica Zemun-Mirijevo, dužine 19,2 kilometara, sa 20 stanica.

Falkoni je istakao da je projekat Beogradskog metroa u centru odnosa Srbije i Francuske već nekoliko godina, a ponovo je pokrenut tokom posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji, prošle godine.

"Ovaj sporazum je značajna etapa ovog dugogodišnjeg projekta, pokazuje posvećenost srpskih i francuskih vlasti da se projekat sprovede do kraja" rekao je Falkoni.

Donacija će omogućiti da se sprovede studija izvodljivosti za prvu fazu beogradskog metroa, a francuska ekspertiza daje garanciju za uspeh ovog projekta, dodao je Falkoni.
MarketingNajnovije vesti