Covid 19 Foto: pixabay
Srbija

Srđa Janković: Nadam se da će tokom leta biti dan bez novoobolelih od kovida

Izvor: 
FoNet Ned, 24/05/2020 - 12:48

Imunolog Srđa Janković izjavio je da je epidemiološka situacija povoljna, ali da sporo opada broj novootkrivenih slučajeva na dnevnom nivou i da rep epidemije mora da traje, izrazivši nadu će tokom leta da bude dan bez novoobolelih od kovida 19.

Janković je rekao da sve mere koje su na snazi kao preporuke još uvek imaju ključni značaj da se epidemija privede kraju onako kako treba. Istakao je i da bi broj novootkrivenih slučajeva padao stabilnije da nije bilo novih žarišta.
 
Kako je rekao, epidemiološka slika ohrabruje, ali ne treba prerano misliti da je kraj jer, dokle god imamo osetljivu populaciju, moguće je razbuktavanje virusa. Istakao je da nije došlo do ponovnog ubrzanog prenošenja virusa kroz zajednicu i da je to najvažnije.
 
Dodao je da kriva preminulih kasni u odnosu na krivu zaražanih jer bolest traje neko vreme. Prema njegovim rečima, sve je veći udeo slučajeva sa lakšom kliničkom slikom i sve je veći broj asimptomatskih slučajeva.
 
"Nova žarišta su očekivana i tamo se odmah reaguje tako što se steže protivepidemijski obruč oko njih", naveo je Janković za RTS. Ocenjuje da je situacija povoljna svuda gde nisu otkrivena nova žarišta i da epidemija jenjava.
 
Za odjavu epidemije potrebno je da prođe 28 dana bez novootkrivenih slučajeva.
 
"Obećavam da ću da skinem masku kada budemo imali nula slučajeva. Neću baš da čekam 28 dana", rekao je Janković i dodao da će ponovo da je stavi ako se pojave novi slučajevi. Kaže i da sigurno ne bi morao da je nosi u svim situacijama, ali da je odlučio da ne bude "sad ovako, sad onako".MarketingNajnovije vesti