• SREĆNA SLAVA! Danas je Sveta Petka

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Sveta Paraskeva, ili Sveta Petka nalazi se na šestom mestu na listi najvećih srpskih slava. Zaštitnica je žena, bolesnih i sromašnih, a njene mošti nalaze se u rumunskom gradu Jašiju.

     

    Jedna od najvećih sprskih svetiteljki rođena je u imućnoj porodici u Epivratu u Trakiji polovinom desetog veka.

     

    Još kao devojčica bila je pobožna, a nakon smrti roditelja otišla je u Carigrad i zamonašila se u crkvi Svete Sofije. Najveći deo života provela je u Jordanskoj pustinji gde je živela asketskim životom posvećena Bogu.

    Kada je već bila u dubokoj starosti, prikazao joj se anđeo koji joj je rekao da napusti pustinju i vrati se u rodni Epivrat. Umrla je dve godine kasnije, a sahranjena po hrišćanskim običajima, na izdvojenom mestu.

    Nakon što se javila u snu vernicima Georgiju i Jefimiji, njene mošti položene su u hram svetog Petra i Pavla u Epivratu, mada su u narednim godinama prenošene mnogo puta.

    Prvo u Carigrad i Trnovo, a na molbu knjeginje Milice jedno vreme su bile i u Beogradu. Početkom 17. veka, mošti Svete Petke prenete su u rumunski grad Jaši, gde se nalaze i danas.

    Dva prsta jedne šake velike svetiteljke još uvek se nalaze u kapeli na Kalemegdanu koja nosi njeno ime.

    Narod veruje da se na dan Svete Petke dešavaju velika čuda, naročito ozdravljenje bolesnih. Predanje kaže da je ona i velika zaštitnica žena, pa toga dana žene ne smeju da peru veš i rade teške poslove po kući.

    Sveta Paraskeva, ili Sveta Petka nalazi se na šestom mestu na listi najvećih srpskih slava. Zaštitnica je žena, bolesnih i sromašnih, a njene mošti nalaze se u rumunskom gradu Jašiju. Jedna od najvećih sprskih svetiteljki rođena je u imućnoj porodici u Epivratu u Trakiji polovinom desetog veka.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Prijava za godišnji porez na dohodak do 15. maja

    Sva fizička lica koja su u 2023. godini ostvarila dohodak u iznosu većem od 4.269.564 dinara dužna su da najkasnije do 15. maja 2024. godine na portalu e-porezi provere iskazane podatke u unapred […]

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]