• Srednjoškolci predali peticiju sa 25.000 potpisa protiv državne mature

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Predstavnici neformalnog udruženja srednjoškolaca „I mi se pitamo“ predali su Ministarstvu prosvete peticiju protiv državne mature.

    Smatraju da je ona „loša provera znanja“ jer svi đaci polažu isto bez obzira koji fakultet žele da upišu.

    Kako je prenela N1, oni su na protestu koji je počeo na Cvetnom trgu u Beogradu, kazali da državna matura dovodi do toga da, na primer, đaci koji žele da upišu neki društveni smer, moraju da polažu isti nivo matematike kao oni koji planiraju da pohađaju prirodne ili tehničke nauke.

    Prema njihovim rečima, postoji i nejednakost između učenika gimnazija i učenika stručnih škola, „jer će svi polagati isto, a nisu svi imali isti program u školama“.

    Ocenili su i da državna matura nije dovoljna provera znanja, kao i da su pojedini fakulteti zbog toga najavili da će uvesti i dodatne prijemne ispite.

    Oni su zatražili da se pronađe kompromis, kao i da ne budu uvedeni dodatni prijemni ispiti.

    Srednjoškolci navode i da su odmah pozvani na sastanak u ministarstvo, ali da su to su odbili jer je, kako su dodali, za to potrebna priprema i misle da je taj poziv neozbiljan, pa očekuju razgovor sledeće nedelje.

    Državna matura trebalo bi da bude uvedena od 2024. godine, a ideja je da se objedini maturski ispit za srednju školu i prijemni za fakultet.

     

    Predstavnici neformalnog udruženja srednjoškolaca „I mi se pitamo“ predali su Ministarstvu prosvete peticiju protiv državne mature.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Prijava za godišnji porez na dohodak do 15. maja

    Sva fizička lica koja su u 2023. godini ostvarila dohodak u iznosu većem od 4.269.564 dinara dužna su da najkasnije do 15. maja 2024. godine na portalu e-porezi provere iskazane podatke u unapred […]

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]