• Srednjoškolci traže odgovore o državnoj maturi

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Više od 7.300 srednjoškolaca potpisalo je peticiju u kojoj su izneli primedbe na postojeći koncept državne mature, ali ih niko iz Ministarstva prosvete do danas nije pozvao na razgovor.

    Peticiju je pokrenulo neformalno udruženje srednjoškolaca „I mi se pitamo“, koje se ponovo oglasilo u javnosti, negodujući što je Ministarstvo „probilo“ još jedan rok za organizaciju državne mature.

    – Poslednji rok koji je Ministarstvo zacrtalo za objavljivanje detalja mature (koji fakultet će tražiti koji ispit, kako će se bodovati) je 31. avgust 2022, ali tada nismo ništa saznali. Potom je ministar Branko Ružić rekao da će se detalji znati početkom januara ove godine. Približava se kraj februara, a mi i dalje ne znamo ključne stvari vezane za maturu koju treba ubrzo da polažemo – kaže za Danas Luka Babić, učenik trećeg razreda Treće beogradske gimnazije.

    On navodi da srednjoškolce najviše brine upravo to što i dalje ne znaju kako će izgledati upis na studije, kako da se spremaju i šta će polagati, a dodatnu zabunu izazivaju oprečne informacije o tome hoće li uz maturu fakulteti tražiti i dodatne prijemne ispite.

    Komentarišući medijske napise o tome da je na jučerašnjem sastanku ministra sa dekanima beogradskih fakulteta rečeno da visokoškolske ustanove ne mogu da organizuju prijemne, već ispite za procenu sklonosti, naš sagovornik kaže: „Nije šija, nego vrat“.

    – Ministarstvo je u decembru slavilo završetak projekta državne mature, koji realno nije završen jer nisu odgovorili ni na jedno pitanje, već je to bila predstava za javnost. Što se tiče informacija koje se tiču nas učenika, od aprila prošle godine se nismo pomerili – navodi Luka.

    Na pitanje da li su obavešteni kako će izgledati probna državna matura, koju će učenici trećeg razreda srednje škole polagati za nešto više od dva meseca, naš sagovornik kaže:

    – Sve o probnoj maturi saznajemo isključivo od profesora, a oni ne znaju ništa. Neki čak misle da probe neće biti, jer su prošle godine u ovo vreme znali kako će izgledati drugo pilotiranje državne mature – ističe Luka.

    On dodaje da će članovi udruženja u narednom periodu peticiju predati Ministarstvu prosvete, od koga očekuju dijalog, jer se, kako kaže, državna matura organizuje zbog učenika, a ne zbog fakulteta, Ministarstva, nastavnika ili roditelja.

    – Sve se radi zbog učenika, a upravo su oni zapostavljeni – uveren je Luka.

    Kako je Danas pisao, srednjoškolci smatraju da će državna matura biti obesmišljena ukoliko se pored nje, budu polagali dodatni prijemni ispiti. Smatraju da koncept mature nije detaljno razrađen, ne zna se koji će ispit polagati neko ko naknadno upisuje fakulete ili upisuje ponovo neki drugi fakultet. Smatraju da

    Ministarstvo nema rešenje za prepisivanje i ukazuju da se na primeru male mature vidi da je održavanje ispita u matičnim školama problematično, jer je dežurnim profesorima svejedno da li će neko prepisati.

    Ko su „I mi se pitamo“?

    – Udruženje „I mi se pitamo“ je oformljeno nakon sastanka koji smo imali kao predstavnici svoje srednje škole sa predstavnicima Ministarstva prosvete. Na tom sastanku smo izneli više primedbi na projekat državne mature. Predstavnice iz Ministarstva na tom sastanku nisu imale odgovor ni na jednu primedbu, već su samo odgovorile: „Vi se ovde ništa ne pitate“. Zbog ovakvog pristupa učenicima, odlučili smo da formiramo udruženje, koje nije registrovano u APR-u, jer to ne možemo, pa ga zato zovemo neformalnim – pojašnjava Luka.

    On dodaje da udruženje ima koordinatore u svim beogradskim gimnazijama i mnogim prestoničkim srednjim stručnim školama, a mrežu šire i u gradovima širom Srbije.

     

    Više od 7.300 srednjoškolaca potpisalo je peticiju u kojoj su izneli primedbe na postojeći koncept državne mature, ali ih niko iz Ministarstva prosvete do danas nije pozvao na razgovor.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Srbija se posle filmova i gejminga okreće i muzici

    Srbija će se, posle razvijanja kinematografije i gejming industrije, okrenuti i ka muzici, koja možda ne generiše toliko prihoda, ali se ocenjuje da ima veliki potencijal. Iz godine u godinu […]

    Batut: Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol

    Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“. Od početka godine, redovno je u saopštenjima Hitne pomoći da je zbrinuto […]