Srbija

Srpska pravoslavna crkva menja ime

Izvor: 
Novosti/Tanjug Uto, 06/03/2018 - 19:07

Zvaničan naziv Srpske pravoslavne crkve ubuduće će biti "Srpska pravoslavna crkva - Pećka patrijaršija", pišu "Novosti".

Kako navode, procedura izbora patrijarha biće pojednostavljena i on će se birati tajnim glasanjem, uz obaveznu dvotrećinsku većinu vladika. To su najvažnije novine predviđene predlogom novog ustava SPC.
 
Izabrani crkveni poglavar zvaće se arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpskih i pomorskih zemalja, navodi beogradski list.
 
Prema predlogu novog ustava SPC, postojećih 13 eparhija postaće mitropolije, a novi ustav najverovatnije će biti usvojen na zasedanju najvišeg crkvenog tela - Svetog arhijerejskog sabora, sredinom maja.
 
Neimenovani sagovornik iz Patrijaršije za "Novosti" kaže da je postojeći ustav u mnogim svojim delovima bi zastareo i gotovo neprimenjiv, a da je poslednja njegova veća revizija urađena 1947. Nacrt novog ustava sugeriše da se novi poglavar bira u Pećkoj patrijaršiji, a kao mogućosti predviđena su crkvena sedišta u Beogradu ili u Sremskim Karlovcima.MarketingNajnovije vesti