• Srpske firme 2020. iznele u ofšor zone više od milijardu evra

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Srpske firme su, tokom prošle godine, prema podacima Narodne banke Srbije, utrošile 1,06 milijardi evra na plaćanja prema državama u ofšor zoni.

    Nedavna analiza poslovanja 36 velikih evropskih banaka, koje su dužne da javno saopštavaju podatke o svojim poslovnim aktivnostima, pokazala je da vodeće banke na Starom kontinentu u „poreskim rajevima“ godišnje „uštede“ oko 20 milijardi evra – što je ekvivalentno 14 odsto njihove ukupne dobiti.

    Istovremeno, najnoviji podaci Narodne banke Srbije (NBS), dostavljeni portalu Biznis.rs, o platnom prometu srpskih firmi sa inostranstvom, pokazuju da su rezidenti u 2020. godini izvršili plaćanja prema zemljama koje je Eurostat (BOP Vademecum) klasifikovao kao ofšor zone u protivvrednosti od 1,06 milijardi evra, što je za 22,6 odsto manje u odnosu na 2019. godinu. Naplata iz ovih zemalja iznosila je 818,5 miliona evra, što je 19,7 odsto više u odnosu na pre dve godine.

    Platni promet koje su srpske firme ostvarile u prvih šest meseci ove godine u ofšor zonama iznosi u protivvrednosti 472,2 miliona evra, što je za 11,9 procenata manje u odnosu na isti period prethodne godine.

    Kako za Biznis.rs navode iz NBS, oko 80 odsto transakcija iz ovih zemalja odnosi se na plaćanja za uvoz robe (379 miliona evra), a najveći deo ovih plaćanja obavila su preduzeća registrovana za trgovinu na veliko, osim trgovine motornim vozilima i motociklima (115,2 miliona evra), proizvodnju osnovnih metala (93,2 miliona evra) i eksploataciju ruda i metala (60,9 miliona evra).

    Rast prometa sa Hong Kongom

    U periodu od januara do juna 2021. godine priliv iz ofšor zemalja iznosio je 652,5 miliona evra, što je za 76,9 odsto više nego u istom periodu prethodne godine i povećanje priliva se u najvećoj meri odnosi na korišćenje kredita od povezanih lica iz inostranstva (259,2 miliona evra), navode iz NBS.

    Tu se ističe skok platnog prometa sa Hong Kongom koji raste poslednjih šest godina, a taj rast je u velikoj meri rezultat i direktnih investicija iz ove zemlje u srpska preduzeća iz sektora prerađivačke industrije i rudarstva.

    Posmatrano po zemljama, najveća plaćanja ostvarena su sa Hong Kongom (379,3 miliona evra), Singapurom (56,4 miliona evra), Libanom (10,6 miliona evra), Sejšelskim ostrvima (7,3 milona evra) i Britanskim Devičanskim Ostrvima (5,7 miliona evra), ističu iz NBS.

     

    Srpske firme su, tokom prošle godine, prema podacima Narodne banke Srbije, utrošile 1,06 milijardi evra na plaćanja prema državama u ofšor zoni.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Prijava za godišnji porez na dohodak do 15. maja

    Sva fizička lica koja su u 2023. godini ostvarila dohodak u iznosu većem od 4.269.564 dinara dužna su da najkasnije do 15. maja 2024. godine na portalu e-porezi provere iskazane podatke u unapred […]

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]