Pixabay
Srbija

Srpski Amber alert kreće 1. novembra

Izvor: 
Vreme Čet, 14/09/2023 - 18:13Srpska verzija sistema "Amber alert", pod nazivom "Pronađi me!“, trebalo da počne da radi 1. novembra, a prethodiće mu i proba sistema, kaža za "Vreme" Igor Jurić, iz Centra za nestalu i zlostavljanu decu, koji je pokrenuo inicijativu za uvođenje posebnog sistema obaveštavanja javnosti u slučajevima nestale dece.

Regulatornog tela za elektronske medije (REM) usvojilo je pravilnik prema kojem će mediji biti dužni da bez odlaganja objavljuju informacije o nestanku deteta nakon što dobiju obaveštenje od ministarstva nadležnog za poslove informisanja.

Mediji će biti dužni da bez odlaganja objave obaveštenje i da ga emituju redovno u naredna 48 sata. Obaveštenja prvih osam sati moraju da se emituju na svakih 30 minuta, a posle toga na svakih 50 minuta.

Nakon isteka roka od 48 sati od prvog objavljivanja, prestaje obaveze daljeg objavljivanja obaveštenja.

Kada nestalo maloletno dete bude pronađeno, mediji moraju da prekinu program i obaveste javnost o tome da je dete pronađeno.

Igor Jurić objašnjava i kako će izgledati sitem obaveštavanja u slučaju nestanka nekog deteta.

"Puno smo o tome razgovarali. MUP bi izgubio puno vreme da sve činioce u sistemu sam obaveštava, tako da smo doneli ovakvo rešenje. MUP će imati kontakt tačku u ministarstvu informisanja koje će obaveštavati medije. Takođe, postojaće i posebna kontakt tačka vezana za mobilne operatera. U drugoj fazi na isti način će se slati informacije za elektronske bilborde. Dakle, sve te kontak tačke će imati zaduženje da obaveste svoje činioce koji će potom obaveštavati javnosti", kaže Juruć.

Izradu platforme za hitno obaveštavanje javnosti "Pronađim me" rade Ministarstvo informisanja i telekomunikacija i Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije.

Kako je ranije objašnjeno, građani će o nestanku maloletnog lica biti obaveštavani putem SMS poruke, prekidom televizijskih i radio emisija, kao i kajronima na auto-putu, aerodromskim, autobuskim i železničkim stanicama.

Jurić kaže da će sistem sigirno početi da radi do 1. novembra.

"Pre zvaničnog početa rada sistema uslediće i medijska kampanja, ali i jedno testiranje. Još nismo odlučili da li će to biti u jednom, da ga nazovem, sigurnom okruženju ili će svi građani dobiti poruku. U svakom slučaju, ta prva informacije neće biti da je neko dete nestalo, već informacija da je sistem pušten u rad", objašnjava Jurić.

MUP je izradio i Instrukciju o postupanju policijskih službenika u slučaju prijave nestanka maloletnog lica i načinu hitnog obaveštavanja javnosti, koja definiše jasne i precizne korake aktiviranja i funkcionisanja sistema.

U sastavu Radne grupe za uvođenje sistema "Pronađi me!", koju je u februaru ove godine formirao ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, su predstavnici više ministarstava, Centra za nestalu i zlostavljanu decu i udruženja "Astra".

 
MarketingNajnovije vesti