• Srpski spasilački timovi svečano dočekani u Palati Srbija

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Specijalistički timovi MUP-a Srbije vratili su se danas iz Turske gde su učestvovali u akcijama spasavanja posle razornog zemljotresa, a u Palati Srbija su im se obratili ministar unutrašnji poslova Bratislav Gašić i Ambasador Turske Hami Aksoj.

    „Kada je predsednik Vučić izdao naređenje da krenete u pomoć prijateljskom narodu Republike Turske, vi ste već bili potpuno spremni i krenuli ste, a da niko od vas nije pitao dali je tamo bezbedno i koliko ćete ostati.Usput ste jedino razmišljali o tome koliko ćete brzo stići na odredište i hoćete li uspeti da spasete makar jedan život od mnogih koje je nesreća ostavila ispod ruševina“, rekao je Gašić. 

    Svi smo brinuli o vama i znali smo da nećete prezati da budete na mestima gde je najteže i najopasnije, vodeći se težnjom da pomognete prijateljima koji su se našli u beznadežnoj situaciji pogođeni ovako velikom tragedijom, rekao je ministar.

    „Spasili ste tri života, i osam dana ste nesebično pomagali turskom narodu u saniranju posledica i spašavanju ugroženog stanovništva“, istakao je Gašić.

    Gašić je pomenuo i posebnog člana srpskog tima, Zigija, za koga kaže da je dokazao da je zaslužio svoje mesto u timu i iskazao spremnost i sposobnost da nepogrešivo pronađe preživele ispod ruševina.

    Gašić je poručio Ambasadoru Turske u Srbiji da turski narod treba da zna da je Srbija prijatelj i da može da se nosi sa opasnostima i da bude potpora i uteha u svim teškim trenucima.
    „Cela Srbija je ponosna na vašu hrabrost koju ste iskazali a dokaz tome su snimci ispraćaja od strane turskih snaga i meksičkog tima“, zaključio je Gašić

    „Danas je jako značajan dan za nas a ovo je istorijski dan u odnosima Turske i Srbije. Mi smo se 6. februara suočili sa jakim zemljotresom, jednom od najačih u istoriji čovečanstva. U ovim teškim trenutcima Srbija nas nije ostavila same“rekao je Aksoj.

    On je istakao da su se zahvaljujući predsedniku i ministru unutrašnjih poslova pripadnici sektora za vanredne situacije uputili u Tursku i tamo spasili tri lica.

    „Oni su sada braća turskog naroda“, rekao je Aksoj.

    Vođa specijalističkih timova za spasavanje iz ruševina Davor Vidović rekao je da su na zadatak koji im je poveren krenuli bez straha i sa ogromnom nadom da će spasiti živote i pružiti spas ljudima u teškoj borbi za sopstvene živote.

    „Niko od nas ne može da opiše radost i ushićenje kada smo pronašli mladu devojku od 17 godina“, rekao je Vidović.

    Dodao je da želi da zahvali turskim spasiocima, psu Zigiju, porodicama i kolegama koji su na pružali svu potrebnu podršku.

    Specijalistički timovi MUP-a za spasavanje iz ruševina Sektora za vanredne situacije sleteli su danas beogradski aerodrom nakon što su dali pun doprinos u akcijama potrage za preživelima i spasavanju stanovništva ugroženog katastrofalnim zemljotresom koji je pogodio Tursku.

    Prvi specijalistički timovi krenulu su za Tursku 6. februara nakon razornog zemljotresa jačine 7,8 stepeni, koji je pogodio ovu zemlju.

    Specijalistički timovi MUP-a Srbije vratili su se danas iz Turske gde su učestvovali u akcijama spasavanja posle razornog zemljotresa, a u Palati Srbija su im se obratili ministar unutrašnji poslova Bratislav Gašić i Ambasador Turske Hami Aksoj.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija