Stranka slobode i pravde
Srbija

SSP: Srbija jedina država koja najvećem zagađivaču daje pomoć umesto kazne

Izvor: 
Beta Ned, 18/04/2021 - 10:36


Stranka slobode i pravde (SSP) ocenila je da je Srbija jedina država čija je vlast najvećem zagađivaču, kineskoj kompaniji "Ziđin koper Srbija", umesto kazne dala dva miliona evra kao pomoć privredi zbog pandemije koronavirusa.

Predsednik Resornog odbora za ekologiju i životnu sredinu SSP Igor Radošević rekao je da je ta kineska kompanija i pored pandemije ostvarila rekordne rezultate poslovanja, i da je krajem 2018. godine, kada su došli u Bor, tona bakra koštala 5.400 evra, dok sada vredi skoro 50 procenata više – 7.800 evra.

„Ogroman profit kompanija ‘Ziđin koper Srbija’ je odbila da uloži u ispunjavanje ekoloških standarda na šta ih obavezuje zakon Srbije, jer ih nikada nije interesovalo što od posledica zagađenja u Srbiji dnevno umire 30 ljudi“, rekao je Radošević u pisanoj izjavi.

Naveo je da je „uspešno poslovanje te kompanije dovelo do uništavanja Borske reke, koju danas zovu mrtva reka i reke Pek u Majdanpeku zbog koje su građani Kučeva ostali bez pijaće vode“ a za to niko još nije snosio odgovornost.

„‘Ziđin koper’ je u Kini više puta osuđena zbog teškog zagađenja životne sredine zbog čega je morala da plati milionske kazne. Ministarstvo životne sredine Kine je više puta opominjalo kompaniju zbog neispunjavanja ekoloških standarda“, istakao je Radošević.

U saopštenju je dodao da je Ziđin takođe ispustio 9.100 kvadratnih metara toksičnog otpada u reku Ting u Kini, što je izazvalo pomor četiri miliona riba, a da je rukovodstvo kompanije „probalo da zataška“ skandal i da podmiti novinare.

„Kao reakciju na ovakvo poslovanje Norveški državni penzioni globalni fond je isključio Ziđin iz portfolija zbog mogućnosti da opet budu odgovorni za teško uništavanje životne sredine“, rekao je Radošević.

Podsetio je da je Bor zbog poslovanja te kompanije postao najzagađeniji grad, čije posledice osećaju i građani Rumunije, udaljene 25 kilometara i Bugarske, koja je udaljena 43 kilometara i koje su već najavile tužbe protiv Srbije zbog zagađenja.

 
MarketingNajnovije vesti