Student radi na kompjuteru Foto: pxhere
Srbija

Šta mlade u Srbiji najviše brine i kako država da im pomogne

Izvor: 
RTS Sub, 25/02/2023 - 07:28Četvrti put mladi u dijalogu sa premijerkom Anom Brnabić upoznali su je sa problemima sa kojima se suočavaju. Pravio se i presek postignutog. Od poslednjeg je Usvojena nacionalna strategija za mlade do 2030. Čeka se na usvajanje akcionog palana. Rok je do aprila.

Mladi pre svega u prvi plan stavljaju pitanja ekonomskog i stambenog osamostaljivanja. "Svega 12 odsto zarađuje preko 80.000 što oni smatraju dovoljnim za jedva dostojanstven život", kaže Anica Stamenković iz Krovne organizacije mladih.

Podaci pokazuju da 20 odsto mladih radi na crno, dok 30 odsto njih čeka i do dve godine na prvi posao. U tome treba da pomogne jedinstven informacioni sistem prosvete. Plan je da pruži uvid i poveže škole i fakultete sa tržištem rada.

"Među studentima koji su diplomirali 2021. godine do danas je njih 66 odsto zaposleno, sa prvom prosečnom platom 112.029 dinara, nešto oko 955 evra. Prosečno su nakon fakulteta na posao čekali 3,8 meseci", ističe premijerka Ana Brnabić. 

Srbija se strategijom zapošljavanja do 2026. obavezala da primeni program za mlade. Do tada, mladi predlažu izmene u strateškom okviru i da se podignu kapaciteti institucija. 

"NSZ nije prepoznata od strane mladih i nema kapacitete da sprovede program kao što je to potrebno", navodi David iz Čačka.

Program garancija za mlade u zemljama Evropske unije sprovodi se od 2013. i smanjio je nezaposlenost mladih na 15 odsto. Obavezuje državu da četiri meseca nakon završetka školovanja obezbedi mladima posao, ili obuku, nastavak obrazovanja. 

"Što se tiče samog procesa koji je kao što smo čuli krenuo 2022, godinu dana nakon toga i dalje ne znamo šta je sa implementacijom", rekla je jedna od strudentkinja.

Premijerka odgovara da podaci pokazuju da je u poslednjem kvartalu 2022. godine nezaposlenost mladih u Srbiji bila 18,7 odsto, dok je pre 10 godina iznosila 51,5 odsto. 

Promene se očekuju i od Zakona o radnim praksama, i onog o volontiranju. Njihovo usvajanje najavljeno je do kraja godine. 

 

 
MarketingNajnovije vesti