• Šta remeti dobar san?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Kvalitet sna Evropljana opada, pokazalo je najnovije zdravstveno istraživanje nemačke kompanije STADA Arzneimittel AG, a to se odnosi i na stanovnike Srbije.

    Prema podacima iz istrživanja čak 78 odsto Evropljana teško uspeva da prespava noć. Ispitivanje je obuhvatilo preko 30.000 ispitanika u 15 zemalja, među kojima je i Srbija.

    Spavanje je osnovna ljudska potreba, poput vode i hrane, ukazuju. Trećinu života provodimo u snu i to je dragoceno vreme za naše telo da se okrepi i obnovi. Nedovoljno sna u dužem vremenskom periodu, može ozbiljno ugroziti i trajno narušiti naše celokupno zdravlje.

    Otuda brine što tek svaki peti Evropljanin noću spava bez prekida, a svaki treći upozorava da sada spava lošije nego pre pandemije kovida-19. Najviše muke sa snom imaju Belgijanci, a njih 46 odsto tvrdi da spavaju loše.
    Slede Britanci među kojima se osam odsto žali na besane noći, a 35 procenata spava loše.

    Kada je Srbija u pitanju na loš san se žali 29 odsto građana, što je ispod evropskog proseka koji iznosi 35 odsto.
    Kako su se izjasnili u istraživanju, najbolje u Evropi spavaju Holanđani. Njih 72 odsto san opisuje kao dobar. Kako pokazuje istraživanje, svakodnevni problemi, anksioznost i finansijske brige Evropljane drže budnim.

    Žene u Evropi češće leže budne misleći o problemima, njih 38 odsto u odnosu na 29 procenata muškaraca. Svakodnevne brige najčešće remete san Poljacima, 47 odsto se izjasnilo da ima ove probleme, dok je ista muka muči 40 odsto Španaca.

    Ne zaostaju ni građani Srbije od kojih se 34 procenta izjasnilo da ne može da spava zbog svakodnevnih problema.
    Čak 31 odsto je kazalo da ima problem sa kvaitetnim snom zbog strahovanja i loših misli, što je iznad evropskog proseka koji iznosi 26 odsto.

    Anksioznost ipak najviše muči Italijane, pa je čak 42 odsto njih noću budno zbog strahova i osećaja zebnje.
    Portugalci, njih 25 procenata ne spavaju zbog brige o novcu. Britancima san remete urinarni problemi na šta se požalio 21 procenat građana u ispitivanju.

    Buka, koja dolazi iz okoline je uzrok nesanice za 18 odsto Nemcima. Francuzi, njih 17 odsto, kao i Holanđanim njih 17 procenata požalili su se da im san narušava hrkanje partnera.

    Evropljani su podeljeni kada su u pitanju preparati za spavanje, pokazuje Štadino istraživanje.
    Uprkos lošem snu, pilule ili kapi za spavanje odbija 53 odsto Evropljana, a isti je procenat i građana Srbije koji tako reaguju.

    Još izričitiji su Holanđani i Česi koji ne žele nikakve preparate, njih 61 odsto. Pomoć u raznim preparatima za bolji san ne zanima ni Rumune i Austrijance, njih 60 odsto. Najveći protivnici preparata za spavanje su građani Kazahstana, njih čak 69 procenata.

    Strah od moguće zavisnosti od ovih preparata posebno je naglašen u Češkoj. Građani ove evropske države koji su učestvovali u ispitivanju , njih 25 osto se izjasnilo da strahuje da ne razvijhe zavisnost od ovih preparatam dok je u Kazahstanu to slučaj sa 24 odsto ljusi.

    Očekivanje neželjenih nuspojava sprečava 13 odsto Evropljana da uzimaju tablete za spavanje. Ideja o kupovini pomenutih proizvoda posebno je neprijatna građanima Austrije i Belgije. U Austriji 22, a u Belgiji 18 odsto građana zaziru od ideje da koriste tablete za spavanje. U isto vreme druga polovina Evropljana 47 odsto, svesrdno podržava upotrebu preparata za spavanje.

    Prednjače Španci sa 59 procenata, Italijani sa 58 i Poljaci 57 odsto ispitanika. U Srbiji 47 procenata građana pomenute preparate smatra korisnim, među kojima njih 26 odsto ističe da bi ih koristili isključivo uz preporuku lekara. Interesovanje za preparate za spavanje na bazi CBD-a, umirujućeg sastojka ekstrahovanog iz listova ženske biljke konoplje, i korelaciji je sa godinama ispitanika.

    Među Evropljanima starijim od 55 godina, njih 42 odsto mogu da zamisle da koriste ove preparate, dok je taj procenat znatno viši kod onih od 18 do 34 godine i iznosi 55 procenata. Strah od moguće zavisnosti najčešći je razlog za oprez prema proizvodima na bazi CBD-a, baš kao što je to slučaj sa svim ostalim preparatima za spavanje.

    Kvalitet sna Evropljana opada, pokazalo je najnovije zdravstveno istraživanje nemačke kompanije STADA Arzneimittel AG, a to se odnosi i na stanovnike Srbije.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Isplata stipendija i kredita za učenike i studente

    Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije obaveštava učenike i studente korisnike stipendija za izuzetno nadarene učenike da isplata pete i šeste mesečne rate ovih stipendija za školsku […]

    Leto do ponedeljka, temperature i do 30 stepeni

    U Srbiji će temperatura do ponedeljka imati letnje vrednosti, do 30 stepeni. Danas će biti pretežno sunčano, a krajem dana moguća je prolazna, umerena oblačnost. Najviša temperatura daleko od […]