Ministarka Mihajlovic Foto: www.mc.rs
Srbija

Šteta u avio-saobraćaju Srbije biće do 200 miliona evra

Izvor: 
Tanjug Čet, 21/05/2020 - 10:29Šteta u aviosaobraćaju Srbije u prethodna dva meseca iznosi više od 70 miliona evra, a nadamo se da ćemo godinu završiti sa gubitkom u tom sektoru manjim od 200 miliona evra, uprkos tome što su prve procene govorile da će gubici biti mnogo veći, rekla je danas potpredsednica vlade i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović.

Er Srbija je danas obnovila komercijalni putnički saobraćaj, a prvi avion za Cirih ispratila je Mihajlović i tom prilikom rekla da je ta grana saobraćaja najviše ugrožena u svetu i Evropi, pa tako i u Srbiji.

Poručila je da će država pomoći Er Srbiji, kao i da se još razgovara o tome, tako da to još ne može da bude javno.

"U prethodnih mesec dana gledamo kako to da uradimo i šta drugi rade, kao stanje budžeta. Razmišljamo o svim varijantama i opcijama".

Na pitanje novinara kada će biti objavljen raniji ugovor za Er Srbiju, ona je rekla da će on biti potpuno javan kada Vlada Srbije bude odlučila da ugovor više nije potpuno poverljiv.

Istakla je da Er Srbija nije dobijala nikakve subvencije niti državnu pomoć u 2019. godinu, zato što to zakonom i evropskim pravilima nije dozvoljeno.

"Imali smo linije od javnog interesa i nadam se da ćemo polako otvoriti i aerodrome u Nišu i Kraljevu, to nisu bile subvencije Er Srbiji već građanima u Srbiji i regionu koji su koristili te linije. Kako se polako stvari budu otvarale, videćemo i kako ćemo otvarati i ta dva aerodroma".

Ukazala je na važnost očuvanja nacionalne aviokompanije, koja je u teškim i kriznim vremenima uspela da evakuiše srpske državljane širom sveta i da pomogne onima koji su se vraćali u svoje države, kao i da dopremi humanitarnu pomoći.

"Kad je proglašeno vanredno stanje, da Srbija nema svoju nacionalni aviokompaniju mi ne bi mogli da dovedemo 15.000 ljudi. Nijedna svetska kompanija nije to htela da radi, niti bi strane državljane prevezli u njihove države", istakla je ona.

Upitana kada će Er Srbija refundirati novac putnicima, ona je rekla da će to Er Srbije učiniti prema svojoj politici sa putnicima i da ni najveće aviokompanije koje dobijaju milijarde pomoći od svojih država, poput Lufthanze, to još nisu učinile.

Verujem da će Sr Srbija naći način kako to da uradi, rekla je ona i dodala da moramo u ovoj situaciji biti fleksibilni.

"Da nam je ostao Jat ne bi imali ništa od ovog što vidite ovde, ne bi mogli ni da dođemo na ovaj aerodrom, imali bi možda dve i po linije i to bi bio kraj, imali bi ugašen aerodrom bez nacionalne aviokompanije", naglasila je Mihajlović.

Kako kaže, prednost Er Srbije u ovoj krizi u odnosu na neke druge velike kompanije jeste njena veličina i što nije bila mnogo zadužena, što je kompanija srednje veličine sa oko 20 aviona i što ima mogućnost elastičnosti koju nemaju neke velike kompanije kao što je Lufthanza.

"Stvorićemo sve uslove da Er Srbija može da nastavi da radi, jer je to nacionalna aviokompanija i važno je da postoji i pokazalo se da je upravo ona ta koja je pomogla i da aerodrom Nikola Tesla ima takve rezultate, ali to neće biti lako. Sa završetkom vanrednog stanja nije sve prestalo i ne možemo da se vratimo odjednom na početak marta. Imali smo dnevno na beogradskom aerodormu 18.000 putnika, a onda samo za dva meseca dok je trajalo vanredno stanje uspeli smo da opslužimo oko 30.000 putnika, od čega je polovina bila ka Srbiji".

Korak po korak ćemo praviti uslove za Sr Srbiju i aerodrom da mogu da nastave da rade, poručila je Mihajlović.

Generalni direktor Er Srbije Dankan Nejsmit je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da po pitanju bezbednosti putnika poštuju sve regulative i da su u stalnoj komunikaciji sa regulatornim organima drugih država.

Što se tiče srednjeg sedišta, kaže da danas ne zna da je neki avioprevoznik usvojio da srednje sedište bude prazno. "Naša posada u avionu će nositi masku i rukavice. Što se tiče budućih destinacija zavisiće od regulative EU, pošto su sada na snazi restrikcije za koje se nadamo da će trajati do 14. juna. Sada imamo 13 destinacija i nadamo se da ćemo širiti".

Dodao je da Er Srbija daje mogućnost putnicima da rebukira svoje karte do decembra 2021. godine uz naknadu od 10 odsto.

Kaže da će imati let za Njujork 6. juna, a da od 13. juna Er Srbija planira da nastavi regularno da leti dva puta nedeljno.
MarketingNajnovije vesti