• Stevanović: Ne čekajte da prođe nekoliko dana, javite se odmah lekaru

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Direktor Infektološke klinike u Beogradu Goran Stevanović poručio je da zdravstveni sistem u Srbiji ne bi mogao da izdrži teret epidemije virusa korona, da nije u potpunosti reorganizovan.

    „Zdravstveni sistem, ovakav kakav jeste, apsolutno ne bi bio u mogućnosti da pruži potpunu i adekvatnu zdravstvenu negu svim našim obolelima, da nije u potpunosti reorganizovan i pripremljen za jedan drugačiji režim rada“, kazao je on. 
     
    Kako je objasnio, svi oni koji su potencijalni izvori infekcije moraju da budu sklonjeni iz opšte populacije, ali i da istovremeno budu pod nadzorom lekara. 
     
    „To je razlog zašto su neophodni ogromni bolnički kapaciteti koji u našoj državi apsolutno ne postoje i zato su nam potrebne privremene bolnice, jer takvi kapaciteti ne postoje nigde u svetu. I druge zemlje mobilišu sportske hale, velike sajamske prostore, Kinezi su imali mogućnost pa su izgradili potpuno nove bolnice, ali mi možemo da prilagodimo ono sa čime raspolažemo da bi ljudi bili pod permanetnim lekarskim nadzorom i da možemo na vreme da pripremimo reagovanje na svako pogoršanje njihove situacije“, objasnio je Stevanović.
     
    Stevanović je zamolio sve građane koji imaju tegobe, a znaju da su bili u kontaktu sa nekim ko je pozitivan na virus korona, pa čak i ukoliko ne znaju, da se odmah jave lekarima. 
     
    „Nemojte da čekate tri, pet, sedam, 10 dana, da vidite da li će da prođe samo od sebe. Verujte mi, kod virusa korona neće. Doći ćete samo sa mnogo težom kliničkom slikom i imaćemo izuzetno velike probleme da stabilizujemo pacijenta i da vidimo kako možemo da pomognemo. Kod ove bolesti je jako važna izuzetno rana dijagnostika obolelih, prepoznavanje teških slučajeva i njihova obavezna hospitalizacija. Nemojte da mislite da neko ovde može i treba da izbegne hospitalizaciju. Po zakonu to nije moguće, a ono što je još značajnije jeste da to nije ni malo pametno, jer može izuzetno skupo da košta pojedinca i ljude oko njega. Neophodna nam je pomoć svih“, zaključio je Stevanović.

    Direktor Infektološke klinike u Beogradu Goran Stevanović poručio je da zdravstveni sistem u Srbiji ne bi mogao da izdrži teret epidemije virusa korona, da nije u potpunosti reorganizovan.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija