Foto: pixabay
Srbija

Stigao drugi kontigent BSŽ vakcina koji ima dobar imunološki podsticaj

Izvor: 
Tanjug/Dnevnik.rs Čet, 23/03/2023 - 16:42Pedijatar Saša Milićević izjavio je danas za Tanjug da, čim je primećen manji imunološki efekat kod BSŽ vakcine, odmah je došao novi kontigent tih vakcina koje imaju dobar imunološki podsticaj za organizam jednog malog deteta koje će onda stvoriti dovoljnu odbranu protiv tuberkuloze.

"To roditelje plaši i potpuno ih razumem, ali koliko sam do sad video nema nikakvih štetnih efekata, te će deca biti pozvana da prime dovoljnu dozu, da zaista protiv tuberkuloze ostvare svoj dovoljan imunološki efekat" rekao je on povodom povlačenja iz upotrebe "Torlakove" BSŽ vakcine protiv tuberkuloze, a zbog sumnje u kvalitet i očekivani imunski odgovor.

Milićević je objasnio da nepotpuni imunski odgovor znači da ako dete ne primi BSŽ vakcinu, biće manje zaštićeno od tuberkuloze i dete koje poraste neće imati dovoljan imunološki odgovor. Napominje da je vakcina bezbedna i da nema štetnih efekata i dodaje da se daje deci na rođenju, osim kod dece koja imaju teža oboljenja i kod koje se primanje te vakcine odlaže.
MarketingNajnovije vesti