Srbija

Stigla prognoza RHMZ za zimu; Prvi sneg moguć u decembru

Izvor: 
Blic/B92 Čet, 04/10/2018 - 09:23Decembar bi trebalo da bude blaži i prosečno vlažan, januar u granicama višegodišnjeg proseka. Taj mesec doneće nam i umerene mrazeve, dok će februar biti blaži, s prosečnim padavinama, piše "Blic".

Iako je mart daleko, kao i proleće koje nam taj mesec donosi, kako stoji na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda, on će biti prosečno topao, s prosečnim padavinama. Postoji i mala verovatnoća za pojavu umerenih ili jakih mrazeva u drugoj polovini meseca. Meteorolozi RHMZ za decembar navode da će srednja minimalna temperatura vazduha biti iznad višegodišnjeg proseka, a njena vrednost biće viša za oko 1.4 stepena, u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost decembarske srednje minimalne temperature vazduha od 1.6 stepeni, dok će srednja maksimalna temperatura vazduha, takođe, biti iznad višegodišnjeg proseka, odnosno viša za oko 1.8 stepeni. Za prestonicu se još prognozira da će srednja maksimalna temperatura biti oko 8.3 stepena. Kada su u pitanju padavine, njihova mesečna suma biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima nižim za oko jedan milimetar, u odnosu na taj prosek.

Januar

 

Prema podacima RHMZ, srednja minimalna temperatura vazduha biće ispod višegodišnjeg proseka, dakle niža za oko 0.6 stepeni, u odnosu na prosek. Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost januarske srednje minimalne temperature vazduha od -1.4 stepena, dok će srednja maksimalna temperatura vazduha biti u granicama višegodišnjeg proseka, s vrednostima višim za oko 0.2 stepena, u odnosu na prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha biće oko 5.1 stepen. Mesečna suma padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka, s vrednostima u proseku višim za oko 10 milimetra, u odnosu na višegodišnji prosek.

Februar

 

Kako prognoziraju u RHMZ, srednja minimalna temperatura vazduha imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, a njena vrednost će biti viša za oko 1.4 stepena. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost srednje minimalne temperature vazduha od 2.2 stepena. Srednja maksimalna temperatura vazduha biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.4 stepena. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha biće oko 8 stepeni. Mesečna suma padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 9 milimetra.

Mart

 

U RHMZ u martu "vide" da će srednja minimalna temperatura vazduha imati vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, odnosno biće viša za oko 0.7 stepeni. Srednja minimalna temepratura u Beogradu biće od 4.9 stepeni, dok će srednja maksimalna temperatura vazduha u martu biti u granicama višegodišnjeg proseka, s vrednostima nižim za oko 0.3 stepena. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha biće oko 13 stepeni. Mesečna suma padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka, s vrednostima u proseku za oko 5 milimetra nižim.

A sneg?

 

Meteorolog Đorđe Đurić potvrđuje za "Blic" da će nam zima biti "malo manje hladna, ali vlažna" i dodaje da bismo ozbiljniji sneg mogli da očekujemo već za oko dva meseca, odnosno u decembru. "Prava zima nam stiže u drugoj polovini januara. Tada nas očekuju hladni periodi, s povremenim snegom. Sve u svemu, imaćemo uobičajeni kraj jeseni i zimu. Ne očekuju se drastične temepraturne oscilacije, što praktično znači da nećemo imati "leto u novembru", niti neke silne ledene talase. Uostalom, takav je trend poslednjih decenija", objašnjava on.
MarketingNajnovije vesti