• Strani mediji o srpskim protestima: Rojters – protest predstavlja glavobolju za vladajuću Srpsku naprednu stranku

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Više vodećih zapadnih medija izvestilo je o blokadama puteva u Srbiji, navodeći da su hiljade građana izašle na ulice, izražavajući protivljenje projektu eksploatacije litijuma kompanije Rio Tinto.

    Američka agencija Asošiejted pres izvestila je da su hiljade demonstranata u Beogradu i drugim srpskim gradovima blokirale glavne puteve i mostove, protestujući zbog planiranog rudnika litijuma „uprkos upozorenjima od policije i kampanji zastrašivanja koju su vlasti pokrenule protiv demonstranata“.

    Duvajući u pištaljke i skandirajući „Ustanak! Ustanak!“, demonstranti su zaustavili saobraćaj na glavnom autoputu koji prolazi kroz srpsku prestonicu, navodi agencija i dodaje da je u Nišu blokirana glavna ulica u centru grada, a u Novom Sadu most na Dunavu.

     

    Asošiejted pres, čiji tekst je prenelo više američkih medija, uključujući Vašington post, piše i o tuči u Novom Sadu, navodeći da su „fudbalski huligani bacali kamenice i flaše na demonstrante koji su pojurili za njima“.

     

    Jedan huligan je teško pretučen, navodi AP i dodaje da su u Beogradu maskirani muškarci bacali baklje na demonstrante.
     
    Uniformisana policija nije bila vidljiva tokom dvočasovnih protesta, „najmasovnijih demonstracija protiv populističke vlasti u Srbiji u mnogo godina“, ocenjuje AP.
     
    Agencija podseća da je današnji protest drugi takav širom zemlje na koji su pozvale ekološke grupe „u vreme sve većeg nezadovoljstva javnosti autokratskom vladavinom srpskog predsednika Aleksandra Vučića“.
     
    Ekološke grupe kritikuju „Vučićevu populističku vladu“ da se ne bori dovoljno protiv rasprostranjenog zagađenja, navodi AP i dodaje da su aktivisti „naročito protiv dva usvojena zakona koje vide kao temelj za projekat iskopavanja litijuma kompanije Rio Tinto, na zapadu Srbije“.
     
    Prkoseći demonstrantima, Vučić je danas ignorisao proteste i otputovao na lokaciju, gde ​​kompanija Rio Tinto planira da počne iskopavanja, navodi agencija.
     
    Vučić i drugi srpski zvaničnici kritikuju proteste i, kako se navodi, tvrde da su „finansirani od Zapada radi destabilizacije zemlje i dovodjenja opozicije na vlast“.
     
    Mnogi demonstranti su se požalili da su policajci dolazili u njihove domove i upozoravali ih da bi mogli da se suoče sa pravnim posledicama i kaznama ako budu učestvovali na ekološkim skupovima, piše AP.
     
    Agencija Rojters je navela da su hiljade ljudi blokirale puteve širom Srbije tokom antivladinog protesta koji predstavlja „glavobolju za vladajuću Srpsku naprednu stranku predsednika Aleksandra Vučića uoči parlamentarnih i predsedničkih izbora sledeće godine“.
     
    Hiljade su se okupile na glavnom mostu u Beogradu, uzvikujući „Rio Tinto, marš sa Drine“ i noseći transparente s natpisima „Zaustavite investitore, sačuvajte prirodu“, „Ne damo prirodu u Srbiji“ i „Za zemlju, vodu i vazduh“, navodi Rojters.
     
     
     
    Blokada puteva je bilo širom Srbije, uključujući drugi po veličini grad Novi Sad, zatim Šabac na zapadu Srbije, Užice i Niš na jugu i Zaječar na istoku, dodaje agencija.
     
    Demonstranti su gnevni, navodi Rojters, „zbog zakona o referendumu usvojenog u novembru, koji će ljudima otežati proteste zbog zagadjujućih projekata, kao i zbog novog zakona o eksproprijaciji, koji državi olakšava prisvajanje privatnog zemljišta“.
     
    Rojters navodi i da je Vučić danas na Instagramu objavio fotografiju iz sela Gornje Nedeljice, „gde je kompanija Rio Tinto već počela da kupuje zemljište za svoj budući projekat“.
     
    Francuska agencija Frans pres piše da su hiljade demonstranata danas blokirale glavne puteve u Srbiji, „dok raste gnev zbog plana, podržanog od vlade, da se rudarskom gigantu Rio Tinto dozvoli da iskopava litijum“.
     
    U Beogradu su demonstranti zauzeli autoput i most koji povezuje centar grada sa periferijom, uzvikujući antivladine slogane, dok su neki istakli natpise protiv projekta rudnika litijuma, navodi Frans pres.
     
    Manji protesti održani su u drugim gradovima, a u Beogradu i Novom Sadu, kako se navodi, bilo je manjih čarki izmedju protivnika i pristalica projekta kompanije Rio Tinto.
     
    Demonstracije su organizovane i prošle nedelje, kada su maskirani muškarci napali demonstrante u Šapcu, što je izazvalo gnev na društvenim mrežama i optužbe da vlast koristi huligane za suzbijanje ekološkog pokreta, piše AFP.
     
    Agencija navodi da je predsednik Vučić „naširoko kritikovan zbog projekta“ i dodaje da se njegova administracija suočava sa optužbama da otvara put nezakonitom oduzimanju zemljišta i da zanemaruje strahovanja aktivista za životnu sredinu.
     
    Protesti se održavaju nekoliko meseci uoči opštih izbora sledeće godine, a protivnici demonstranata optužuju organizatore da koriste situaciju kako bi oslabili Vučića i njegovu administraciju, piše Frans pres.
     

    Više vodećih zapadnih medija izvestilo je o blokadama puteva u Srbiji, navodeći da su hiljade građana izašle na ulice, izražavajući protivljenje projektu eksploatacije litijuma kompanije Rio Tinto.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]