Anketa Foto: pixabay
Srbija

Studenti doneli peticiju i odgovor - poliklinike se ne gase

Izvor: 
Tanjug Pon, 22/02/2021 - 12:53

Studenti iz inicijative "Kreni promeni", koji su nameravali da danas predaju peticiju protiv gašenja studentskih poliklinikna na pisarnicu Ministarstva zdravlja, uručili su je lično ministru Zlatiboru Lončaru, koji je izašao da sa njima porazgovara i dobili odgovor na licu mesta - poliklinike neće biti zatvarane.

Lončar je obavestio studente da poliklinike u tri grada, Beogradu, Nišu i Novom Sadu, neće biti spojene sa domovima zdravlja, kako je predviđeno master planom optimizacije zdravstvenih ustanova.

Ministar je pojasnio da je Svetska banka finansirala i učestvovala u izradi Master plana, a da je ideja uglavnom preslikana iz Hrvatske.

"Taj plan nećemo prihvatiti, ali smo u obavezi da ga pustimo na javnu raspravu. Rekao sam minsitru prosvete Branku Ružiću da se ništa neće menjati i da o tome obavesti studente", rekao je Lončar.

Ipak, Nikola Arsenić iz studentske inicijative "Kreni promeni" kaže da studenti nisu obavešteni o tome, te da je nesporazum "nastao unutar vlade", predlog o zatvaranju studentske poliklinike u epidemiji najveće zdravstvena krize virusa korona ocenio kao "okretanje leđa studentima".

On smatra da studenti sa vladom i resornim ministarstvom imaju lošu komunikaciju, što se, kaže, moglo videti prošle godine, kada su "terani iz domova" zbog korone, borili se za dodatne rokove, manje školarine, koje na kraju nisu odobrene...

Arsenić je skrenuo pažnju i na položaj studenata, koji kaže, nije dobar, da ih 50.000 godišnje napusti zemlju, uz tvrdnju da se "ovde prodaju putne ili članske karte, a ko ne izabere člansku, dobiće putnu".

Na te reči reagovao je ministar Lončar koji je reka da je to politički govor i da niko ne proteruje studente, kao i da Ministarstvo zdravlja čak zapošljava najbolje diplomce odmah po završetku studija.

Inače, studenti iz ove inicijative prikupili su 35.000 potpisa za peticiju "Ne damo studentske poliklinike".

Međutim, i sama premijerka Ana Brnabić poručila je jutros da studentske poliklinike neće biti ukinute, jer predstavljaju jedan od najboljih modela zdravstvene zaštite studenata.

Istakla je da studentske poliklinike u Srbiji imaju dugu tradiciju i da su jedan od najboljih modela zdravstvene zaštite studenata u Srbiji, ali i u Evropi i nešto na šta bi trebalo da budemo ponosni.

Premijerka navodi da će se u narednom periodu upravo zbog toga raditi na unapređivanju studentskih poliklinika.
MarketingNajnovije vesti