• Studenti ostaju u domovima, maturanti oboleli od kovida polagaće prijemni u avgustu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Oko 300 studenata koji su još u studentskim domovima neće biti iseljeno, a u dogovoru sa ministrom, studenti koji su zaraženi koronavirusom imaće u avgustu još jedan ispitni rok, potvrdio je u Jutarnjem dnevniku RTS-a Bojan Tubić, pomoćnik ministra prosvete za visoko obrazovanje.

    Bojan Tubić kaže da su se i ministarstvu javljali budući studenti koji zbog zaraze koronavirusom nisu mogli da izađu na prijemni ispit. Visokoškolske ustanove su im potvrdile da je prijavljen ukupno 31 maturant koji zbog toga nije mogao da polaže prijemni. 
    Dodao je da će Ministarstvo preporučiti svim visokoškolskim ustanovama da ti maturanti polažu prijemni ispit u drugoj polovini avgusta, kada pre svega ozdrave.

    Objasnio je da će se to voditi kao prvi konkursni rok. To znači, da ako polože prijemni ispit, oni će biti rangirani zajedno sa njihovim kolegama koji su sada polagali prijemne ispite i koji će se upisivati do 17. jula.

    „Ukoliko ne bude mesta na nekom fakultetu,a taj student koji je kovid pozitivan u avgustu položi prijemni ispit on će biti upisan ili na budžet ili ćemo proširiti liste za samofinansiranje i niko neće biti oštećen. Mislim da je to dobro rešenje za sve“, naglašava Tubić. 

    Preporuka za dodatni avgustovski ispitni rok 

    Što se tiče mogućeg dodatnog ispitnog roka u avgustu, Tubić kaže da će ministarstvo to preporučiti fakultetima, Konferenciji Univerziteta  Srbije i Konferenciji Akedemije strukovnih studija Srbije.

    Dodao je da imaju informacije da će to biti usvojeno, postoji razumevanje na svim stranama da se studentima odobri avgustovski rok, tako da je siguran da će ga i dobiti.

    Prema najnovijim informacija od jutros je 50 studenata u domovima u Beogradu pozitivno na kovid, a dva u Nišu. Tubić je ocenio da to nije veliki broj kada se zna da samo u Beogradu ima 6.900 studenata u domovima. 

    Bitno je, dodao je, da su oni izolovani, ili se nalaze u učeničkom domu „Stevan Čolović“, neki su otišli kući, neki su se izolovali u privatnom smeštaju.

    Naglasio je da se niko od njih ne nalazi sada u domu i ne ugrožava ostale, kao i da svi imaju blažu kliničku sliku.

    Informacija koja se pojavila da je 250 zaraženih studenata u domovima je, kako je objasnio Tubić, ukupna studentska populacija koja je zaražena. 

    Studenti ostaju u domovima

    „Studenti će moći da ostanu u domovima i to je upravo predmet razgovora sa ministrom i predstavnicima studenata. Da se vidi koji studenti imaju potrebu da ostanu u domovima, pod kojim uslovima, tako da niko od njih neće biti oštećen i moći će da završi svoje obaveze sada u julu a naravno u avgustu kada pođu dodatni ispitni rokovi vraćaju se u domove za novu školsku godinu“, rekao je pomoćnik ministra.

    Zadovoljan je proteklim prijemnim ispitom na visokoškolske ustanove. Istakao je da je samo u Beogradu bilo 18.000 na 15.000 mesta. Naravno da se ima u vidu da je među njima i jedan broj budućih studenata koji se prijavljuje na više fakulteta. 

    „Ako se ima u vidu da je jedan Elektrotehnički fakultet samo u jednom danu imao 1.000 studenata na prijemnom ispitu, a sve je prošlo u najboljem redu, to govori da su svi društveno odgovorni“, istakao je Bojan Tubić.

    Naveo je da će se i prijemni ispiti i upis završiti do 17. jula, kada će se znati ukupan broj popunjenih i budžetskih i samofinansirajućih mesta, i samim kolikibroj slobodnih mesta.  

    Oko 300 studenata koji su još u studentskim domovima neće biti iseljeno, a u dogovoru sa ministrom, studenti koji su zaraženi koronavirusom imaće u avgustu još jedan ispitni rok, potvrdio je u Jutarnjem dnevniku RTS-a Bojan Tubić, pomoćnik ministra prosvete za visoko obrazovanje.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Najboljim istraživačama povećanje plata za 30 odsto

    Na osnovu podataka portala eNauka i međunarodno priznatih naučnih rezultata, nedavno je objavljena lista na kojoj su naši najbolji istraživači. Zbog svojih izvanrednih dostignuća, njih 10 odsto […]

    Kako u Srbiji žive danas osobe zaražene virusom HIV

    Broj partnera, zagrljaj, boravak u istoj prostoriji, samo ljudi koji koriste drogu intravenskim putem, samo muškarci koji imaju odnose sa muškarcima, „neće meni da se desi“ i druge, predrasude […]

    Proleće počinje u sredu ujutru

    Proleće će ove godine početi u sredu 20. marta u 04.06 časova, dok u isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen, saopštilo je Astronomsko društvo ''Ruđer […]