trudnica Foto: pixabay
Srbija

Sud: Diskriminacija u slučaju porodilje koja je sama plaćala doprinose da bi je poslodavac prijavio

Izvor: 
RTS Uto, 01/12/2020 - 00:19


Sud je doneo odluku da je u slučaju porodilje koja je sama plaćala doprinose kako bi je poslodavac prijavio, a onda ipak dobila otkaz, reč o diskriminaciji.
 
Tužbu je podnela poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković koja za RTS ističe da je raskid radnog odnosa sa trudnom ženom direktna i nedvosmislena diskriminacija na tržištu rada.
 
"Pored otkaza, videli smo da se radi i o uceni. U pitanju je bio blanko otkaz. Ona je morala sama da uplaćuje doprinose i da vraća novac poslodavcu. Nije bila u mogućnosti da obavlja redovne lekarske preglede iako na to ima pravo. Ovo je direktna diskriminacija na osnovu pola. Samo su žene te koje mogu odsustvoati zbog trudnoće", kaže Janković.
 
Ona smatra da je prvostepena presuda Višeg suda snažna podrška.
 
"To je ohrabrujuće za našu instituciju i nismo se dvoumili nijednog minuta. Otišli smo kod nje da dobijemo saglasnost za vođenje takozvane strateške parnice", kaže poverenica za RTS.
 
Navodi da je previše poslodavaca koji krše zakon i da presuda šalje poruku da može da se napravi društvo vladavine prava i pravde u kojem se poštuju svi zakoni.
 
"Jako je dobro što smo dobili na prvom stepenu parnicu. U toku je pisanje odgovora na žalbu. Videćemo šta će odlučiti Apelacioni sud, ali bilo bi dragocena presuda koja bi slala poruku, što i jeste cilj strateških parnica", objašnjava.
 
"Mi smo se obratili i pisanim putem PIO fondu i ministarstvu da preduzme mere jer treba izvršiti kontrolu šta se desilo i kako je moguće da jedna institucija može da vas odjavi tek tako unazad godinu dana", kaže Brankica Janković.
 MarketingNajnovije vesti