• Šumadijski ratari dobili potvrdu o dogovoru o ceni suncokreta, ne idu za Beograd

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Šumadijski poljoprivrednici dobili su potvrdu iz Vlade Srbije da će dogovor koji je postignut o ceni suncokreta biti poštovan. Kako javlja reporter N1, oni su odustali od puta za Beograd i razilaze se iz Velike Plane.

     

    Podsetimo, poljoprivrednici iz Lapova, Batočine, Rače, Brzana i Kragujevca su nešto pre 16h krenuli ka Beogradu.

    Uprkos tome što je iz Vlade u međuvremenu stigla vest da je postignut dogovor sa poljoprivrednicima o konačnoj ceni suncokreta ka poljoprivrednim proizvođačima od 73 dinara po kilogramu, prvo su poručili da ne odustaju od puta za glavni grad, sve dok ih lično ne sretne ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i ne uruči im dokument u kome će biti sve što je dogovoreno.

    Poljoprivrednik iz Rače Milan Milošević za N1 je kazao danas popodne da ne odustaju sve dok ih Nedimović lično ne sretne, da im taj dokument, i pruži im ruku. „jer mi na selu kad nam neko pruži ruku, to je nama dovoljno“.

    „Do sada nas je uvek slagao, a sad bi morao da nam da taj dokument“, poručuje Milošević.

    Vest o postignutom dogovoru zatekla ih je u Velikoj Plani gde su prvobitno bili zastali da bi natočili gorivo. Zatim su odlučili da ne produže put ka Beogradu, već da tu sačekaju pisanu potvrdu da će dogovor sa Vladom Srbije o ceni suncokreta biti poštovan.

    Nakon što su dobili potvrdu iz Beograda, poljoprivrednici su odlučili da se raziđu.

    RTS je ranije objavio da su poljoprivrednici koji već osam dana protestuju širom Srbije i Vlada postigli dogovor kojim bi trebalo da budu okončane blokade.

    Vlada je, kako navodi RTS, postigla je dogovor sa udruženjem Stig iz Požarevca i grupom građana Južni Banat.

    Naime, prema finalnom dogovoru koji je parafirala Vlada Srbije, konačna cena suncokreta ka poljoprivrednim proizvođačima iznosi 73 dinara po kilogramu, a isplata je dogovorena do 15. oktobra tekuće godine.

    Istim dogovorom, ograničena je marža posrednika na maksimum 2,6 dinara, dok trošak transporta robe od otkupnog mesta do uljare, snose same uljare.

    Što se tiče goriva, podsticaj u narednom periodu iznosiće 20 dinara po litri, za 50 litara po hektaru, dok će se premija za mleko za jedan kvartal u 2022. godini povećati na 15 dinara.

    Dodatno, Vlada se obavezala da u narednom periodu, u vezi sa kreiranjem mera u sektoru stočarstva, razgovara sa stočarima. Istim dokumentom, poljoprivrednicima je obezbeđen moratorijum na kredite u periodu od 12 meseci.

    Iz Vlade Srbije za RTS je rečeno da su zadovoljni uspešnim završetkom pregovora, kao i da su očekivali ovakav scenario s obzirom na to da je tokom jučerašnjeg sastanka postignut visok stepen saglasja.

     

     

    Šumadijski poljoprivrednici dobili su potvrdu iz Vlade Srbije da će dogovor koji je postignut o ceni suncokreta biti poštovan. Kako javlja reporter N1, oni su odustali od puta za Beograd i razilaze se iz Velike Plane.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Kako u Srbiji žive danas osobe zaražene virusom HIV

    Broj partnera, zagrljaj, boravak u istoj prostoriji, samo ljudi koji koriste drogu intravenskim putem, samo muškarci koji imaju odnose sa muškarcima, „neće meni da se desi“ i druge, predrasude […]

    Proleće počinje u sredu ujutru

    Proleće će ove godine početi u sredu 20. marta u 04.06 časova, dok u isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen, saopštilo je Astronomsko društvo ''Ruđer […]