Kukuruz
Srbija

Suša bila brža od kombajna, ratari jedino mogu da budu zadovoljni cenom kukuruza

Izvor: 
RTS Čet, 23/09/2021 - 18:55


Ove godine biti njiva gde kombajni neće morati da ulaze jer neće imati šta da oberu, međutim Srbija je ipak daleko od uvoza kukuruza rekla je za RTS Sunčica Savović iz udruženja "Žita Srbije". Ono čime ratari mogu da budu zadovoljni je cena, koja u ovom trenutku iznosi iznad 26 dinara po kilogramu, navela je Savović.

Počela je berba kukuruza u Srbiji, ali proizvođači kažu da nemaju razloga da budu zadovoljni, prinosi sa njiva su čak 40 odsto manji u odnosu na prosečan rod, a 50 odsto manji na prošlogodišnji rod koji je bio rekordan. Razlog je velika suša.

Sunčica Savović iz udruženja "Žita Srbije" rekla je gostujući u Jutarnjem programu da je žetva počela prošle nedelje i da su velike razlike u prinosima, a one se kreću od 4,6 do 7 tona po hektaru.

Prema njenim rečima, vrlo je teško odrediti tačan prinos na nivou zemlje, ali je malo verovatno da će prinos biti ispod 5,9 i iznad 6,2 tone po hektaru.

"To za nas znači rod od šest miliona tona kukuruza, to je za dva miliona tona manje nego prethodne godine. U procentima to je 25 posto manji rod", navela je Savovićeva.

Naglašava da će sigurno ove godine biti njiva gde kombajni neće morati da ulaze jer neće imati šta da se obere.

Kako napominje, treba imati u vidu da padavine nisu bile ravnomerno raspoređene, a i da svi proizvođači nemaju naviku da primenjuju iste agrotehničke mere, ali sa druge strane imamo i njive gde su prinosi i 10 tona po hektaru.

"Imamo situacije u istom ataru gde je isti sastav zemljišta, a na jednoj su prinosi četiri, a na drugoj sedam tona po hektaru, što znači da kada su ekstremne vremenske prilike pravilna upotreba agrotehničkih mera dolazi do izražaja", kaže gošća iz "Žita Srbije".

Istakla je da su površine koje se u Srbiji navodnjavaju simbolične i proizvođači i država bi trebalo da daju svoj doprinos da se posledice suše umanje kada već ne mogu da se izbegnu.

Daleko od uvoza kukuruza

"Država bi trebalo da stvori uslove za navodnjavanje što većih površina, a proizvođači da primenjuju agrotehničke mere", rekla je Savovićeva.

Govoreći o osiguranju njiva, kaže da to još uvek nije prihvaćeno kod proizvođača.

"Ovo jeste lošija godina, ali svakako će biti dovoljno kukuruza. Ali za domaće potrebe je neophodno četiri miliona i 700.000 tona", napominje.

Kako kaže, ipak smo daleko od uvoza kukuruza.

"Ako ratari nečim mogu da budu zadovoljni to je cena. Prošle godine na početku žetve kukuruz je koštao 16,20 dinara, da je na kraju žetve cena stigla do 19 dinara. A u ovom trenutku proizvođači dobijaju nešto iznad 26 dinara po kilogramu", uporedila je Savovićeva.

Naglašava da nova poskupljenja zbog cene kokuruza ne očekuje.

Suša je najmanje ostavila posledice na suncokret, a rod pšenice je ove godine bio rekordan.

 
MarketingNajnovije vesti