Udruženje Punim plućima plakat
Srbija

Svaki četvrti pacijent na pulmologiji KCS ima karcinom

Izvor: 
Danas Ned, 01/08/2021 - 23:35
Na Svetski dan borbe protiv raka pluća koji se obeležava 1. avgusta, Udruženja “Punim Plućima” saopštava da su nakon višegodišnje borbe udruženja pacijenata i lekara, nadležni prepoznali problem, piše Danas.

 

Iako je pandemija kovida 19 znatno poremitila preventivu i lečenje ovog kancera, od prošle godine u Srbiji se olakšava status obolelih, pre svege jer je omogućeno lečenje pacijenata savremenim terapijama.

Kupljeni su i nedostajući brohnoskopi, a u najskorije vreme, po prvi put Klinika za pulmologiju UKC Srbije, dobiće najmoderniji CT aparat koji će značajno ubrzati ranu i kontrolnu dijagnostiku obolelih.

 

Rak pluća je najčešći i najsmrtonosniji rak u Srbiji i u svetu. Godišnje 6.500 osoba oboli, a na žalost njih više 4.600 izgubi bitku sa ovom opakom bolešću. Prema statistici, Srbija zauzima neslavno drugo mesto u Evropi po smrtnosti od karcinoma pluća, dok broj obolelih raste svake godine. Međutim, ova poražavajuća statistika može da se promeni, pre svega prevencijom, kao i ranim otkrivanjem i lečenjem većeg broja pacijenata na imunološkim i ciljanim terapijama.

Prof. dr Violeta Mihailović Vučinić ističe je da je Klinika za pulmologiju UKC Srbije vodeća ustanova za lečenje raka pluća u Srbiji sa više od 4.000 pacijenata godišnje:

– Svaki četvrti pacijent koji uđe u Kliniku ima karcinom pluća. Apeli struke i udruženja pacijenata, urodili su plodom, jer su nadležni prepoznali problem i nabavili najsavremeniji CT aparat koji će se prevashodno koristiti za dijagnostiku raka pluća. U pitanju je najmoderniji 128 slajsni skener, pri kraju su neophodni građevinski radovi potrebni za instalaciju i očekujemo da će za dve sedmice aparat biti spreman za prijem prvih pacijenata.

Olja Ćorović iz Udruženja “Punim Plućima”, kaže da je za poslednjih godinu i po dana, gotovo za četvrtinu  manje novootkrivenih pacijenata sa rakom pluća. To je 1.500  građana Srbije.

 

– Na žalost, ti pacijenti nisu nestali, već se javljaju sa velikim zakašnjenjem, kada su im iscrpljene gotovo sve mogućnosti lečenja. Novi CT aparat na Klinici će omogućiti znatno bržu dijagnostiku, jer je vreme otkrivanja u lečenju raka pluća najvažnije. Rani pregled i dijagnostika spašavaju život i zato pozivam sve da se ukoliko osete simptome odmah jave lekaru, jer rak pluća neće nestati i od njega se ne možemo distancirati, što je i slogan naše kampanje u 2021. godini “Sa njim nema distance”, napominje Ćorović.

Imunoterapija menja sve

Dobar primer da se sa rakom pluća može voditi kvalitetan život je Đurđina Jovanović, koja je već više od jedne godine na imunoterapiji.

“Rak pluća mi je dijagnostikovan u januaru 2020. Na konzilijumu je doneta odluka da ću primati imunoterapije i nakon odluke RFZO  bila sam među prvim pacijentima koji mogu primati terapije o trošku države. Nisam ni slutila da ću se osećati bolje posle primanja samo prve terapije. To mi je dalo nadu da ću živeti duže nego što sam mislila. Terapije primam nešto malo duže od godinu dana, redovno, na svaki 21 dan. One su značajno promenile moje zdravstveno stanje, vratile su mi osmeh na licu, omogućile mi da živim kvalitetno, zaključuje Đurđina Jovanović.
MarketingNajnovije vesti