Pogled na sat Foto: piqsels
Srbija

Sve više država testira četvorodnevnu radnu nedelju, koliko je Srbija daleko od tog modela?

Izvor: 
Euronews Srbija Sub, 25/09/2021 - 20:30


Dok u pojedinim evropskim zemljama poslodavci uvode četvorodnevnu radnu nedelju, predstavnici sindikata kažu da radnici u Srbiji o ovakvom načinu rada mogu samo da sanjaju.
 
Ipak, to što nema izgleda da bi ovaj trend u bliskoj budućnosti mogao stići i do nas ne sprečava mnoge da razmišljaju kako bi iskoristili "višak" vremena da mogu sebi da priušte da rade jedan dan manje.

Već nekoliko godina pojedine kompanije eksperimentišu sa ovim modelom, a na Islandu su otišli najdalje, pa su sproveli istraživanje koje je trajalo od 2015. do 2019. godine da bi utvrdili prednosti i mane ovakvog načina rada.

 
Otkrili su da smanjuje stres, ali i da povećava produktivnost. Rezultati su dobri po radnike, jer posle ovog eksperimenta 86 odsto zaposlenih u ovoj zemlji ili već ima kraće radno vreme, ili će ga uskoro imati, piše Euronews.rs.
 
Profesor na Fakultetu političkih nauka Zoran Stojiljković, koji je i predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost smatra da će u budućnosti biti neophodno da dođe do izmena u radnom vremenu.
 
"Srbija je za sada daleko od tog modela, ali ni za nas to ne mora da bude utopija. U vremenu digitalizacije i obaveznog permanentnog obrazovanja sva produktivnost je vezana za tehnologiju. Biće važnije kako ljudi rade, od toga koliko vremena provode na poslu. Svi razlozi idu u korist primene skraćene radne nedelje", smatra profesor Stojiljković.
 
Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković kaže da se predlozi o kraćem radnom vremenu periodično pojavljuju i u Srbiji. Smatra da bi od ovoga čak i poslodavci mogli da imaju koristi, pod uslovom da produktivnost radnika ostane ista, ali da je na našim prostorima kraće radno vreme još neizvodljivo.
 
"To je moguće u nekim zemljama koje su tehnološki i ekonomski bolje razvijene od Srbije. Ovde, zbog već skromnih plata, to nije moguće. U Srbiji se, po zakonu, zarada obračunava po satu. Ukoliko bi radno vreme bilo kraće, onda bi to značilo i manju zaradu za zaposlene, jer bi radili manje od 40 časova nedeljno", kaže Atanacković
 
Predsednica Asocijacije nezavisnih sindikata Srbije, Ranka Savić, smatra da je iluzorno govoriti o tome da li će da se radi četiri dana u Srbiji, u situaciji kada se "još borimo za to da se plati prekovremeni rad, i da se radi osam, a ne 10 sati". 
 
Ona kaže da kraće radno vreme nikada nije bilo predmet ozbiljne rasprave kod nas.
 
Ona napominje da u Srbiji ima mnogo većih problema, i ističe primer da trgovci ne uspevaju da se izbore da nedeljom ne rade. Kako bi o kraćem radnom vremenu u Srbiji uopšte i moglo da se raspravlja, naglašava, neophodno je prvenstveno izmeniti ekonomski sistem.
 
"Ne bi trebalo da se daju toliko subvencije strancima, jer postajemo jeftina radna snaga. Mnogo više bi trebalo ulagati u domaće preduzetnike, za koje mislim da bi imali i više empatije prema radnicima od stranaca", smatra Ranka Savić.
 
 MarketingNajnovije vesti